14 Ekim 2015 Çarşamba

Beğendili Lazanya


En eski makarna çeşidir. Antik Romada bu tarife çok benzeyen ve latincede  kap anlamına gelen lasana  veya lasanum denilen geleneksel bir tarif vardı. Kelimenin orjininin Antik Yunanda  düz makarna şeritleri anlamına gelen lagano kelimesinden türediği düşünülmektedir. Lazanya  ilk kez Napoli 'de (Campania)  icat edilmiş ve kısa sürede geleneksel bir yemek haline gelmiştir.Kuzey ve güneydeki tariflerde  ufak değişiklikler olsada genelde bildiğiniz gibi Ragu denilen et sosu , peynir (parmesan veya mozarella) ve beşamel sosunundan yapılıp fırında pişirilir.

Hünkar Beğendi en sevdiğim yemektir.Beşamel sosuna közlediğim patlıcanları eklemeden edemedim.Bu ikilinin evliliği ve sonuç bence muhteşem oldu size de tavsiye ederim..




Ragu (et sosu için)

750gr yağsız kıyma
1adet havuç
1 adet soğan
1-2 diş sarımsak
1paket domates püresi
2 kaşık salça
1 bardak su
Muskat,tuz,karabiber,defne yaprağı

İki kaşık zeytinyağında soğanlarınızı pembeleştirdikten sonra kıymanızı ekleyip kahverengileşinceye kadar kavurun.Sarımsak, rendelenmiş havuç ve baharatlarınızı ekledikten sonra pürenizi ve sulandırdığınız domates salçanızı ekleyin. 1-2 kup şeker de ekledikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar 40-45 dakika pişirin.

Beşamel sosunu hazırlarken içine havanda dövdüğünüz 1 adet kakuleyi ilave edin, son olarak közlediğiniz 6 adet patlıcanı küpleyip sosunuza ilave edin. Lazanya katlarını sosları ekleyerek hazırladıktan sonra 200 C fırında üzeri kızarıncaya kadar 20-25 dakika pişirin.



2 yorum: