29 Aralık 2019 Pazar

Kestane & Çikolatalı Tart





Kışın geldiğini en güzel hatırlatan şeylerden biri sokaklarda satılan kestaneler değil mi? Ateşte pişmiş kestane kokusu sokakları kapladığında insan bir paket almadan seyyar satıcıların önünden geçemez..Yeni yıl da hazır yolda iken yılbaşı sofranızı süsleyecek ve lezzetine doyamayacağınız çikolatalı Kestaneli tart tarifimi mutlaka deneyin derim.

Malzemeler:
Tart hamuru



220 gr un

30 gr kakao
65 gr şeker
175 gr tereyağ
1 yumurta
1-1.5  kaşık soğuk su
1 çimdik tuz

Kestane kreması:
250 gr kestane püresi
100 gr labne
50 gr beyaz çikolata


Çikolatalı Ganaj:
150 gr bitter çikolata
80 ml süt

Üzeri için:
Krem Şanti
Beze



Robotto tuz, şeker, kakao ve unu karışıncaya kadar çevirin. Küp şeklinde kestiğiniz soğuk tereyağını ekleyip 1-2 dakika karışım kum formu alıncaya kadar çevirin. İçine yumurtayı ekleyin. Karışım birleşip top şeklini almaya başlayınca durun. ( bu aşamada 1 kaşık soğuk su ekleyebilirsiniz)Hamuru streç filme alıp buzdolabinda yaklaşık 20-30 dakika dinlendirin. 

Fırını 180 C'ye getirin. Çok az un serptiğiniz tezgahda tart hamurunu 2-3 mm kalınlığında ve tart kalıbından 5-6 cm daha geniş olacak şekilde açın. Kalıbınıza hamuru yerleştirin. Artan küçük bir hamur parçasının yardımıyla köşelere bastırarak hamuru tart kalıbının köşelerinde boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin.Çatal yardımıyla hamuru delin. Kalıbı dolaba kaldırıp 20 dakika dinlendirin.



Yağlı kağıdı tartınızın üzerine yerleştirin.İçini pirinç veya bakliyat ile tepeleme doldurun. Hafifçe bastırıp düzleştirin. Kenarları renk alıncaya kadar 15-20 dakika pişirin.Bu sürenin sonunda kağıtla birlikte pirinçleri çıkartıp tart kabuğunu 15-20 dakika daha pişirin. Kalıptan çıkarıp soğuması için kenara alın.

Beyaz çikolatayı ben maride eritin. Kestane püresi ve labneyi iyice karıştırın ve üzerine  çikolatayı ekleyin. Homojen oluncaya kadar karıştıp kenara alın.

Sütü kaynatıp çikolatanın üzerine dökün ve karıştırın.Boza kıvamını aldığında  hazırdır.

Tartınıza hazırldığınız kestane püresini yayın, üzerinde ganaj için 3-4mm lik bir boşluk bırakın. Üzerini düzeltin. Hazırladığınız ganajı pürenin üzerine dökün. Soğuması için kenara alın. 

Donan ganajın üzerine krema torbasıyla krem şanti ve kestane püresini sıkın, bezelerle süsleyin.





***Kestane Püresi: 
600 gr ayıklanmış kestane
300 gr şeker
1 bardak su

Kestaneleri yıkayıp boylu boyunca bir  çizik atıp 200C fırında 20-25 dakika pişirin. Ilıklaşan kestanelerin kabuklarını ayıklayıp bir tencereye yerleştirin. Kestanelerin üzerini bir iki  parmak geçecek kadar su ilave edip  5-10 dakika  kaynatın. Şekeri ilave edin. Orta düşük ısıda  şeker şurup kıvamını alıncaya kadar pişirin. Pişen kestaneleri blendardan geçirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder