11 Kasım 2016 Cuma

Trompet Mantarlı Balkabağı Çorbası

Pumpkin Soup with Black Trumpets



Sonbaharın renklerini de  sebzelerini de çok seviyorum. Balkabağı bunlardan biri ama nedense mutfaklarımızda tatlı dışında pek kullanılmıyor oysa ızgarası, çorbası, püresi gayet lezzetli oluyor. Balkabağı tariflerime bu çorba ile başlayacağım. Aslında balkabağı bir meyve ve oldukça da faydalı bir meyve.A vitamini, beta karoten, demir, potasyum, magnezyum,kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengin.  Kasım ayı tam trompet mantarı(Borazan Mantarı) zamanı. Bu ikili birlikte gayet lezzetli ve keyifli bir çorba çıkardı ortaya..


malzemeler:
400 gr balkabağı
4-5 diş sarımsak
2-3 kaşık balsamik sirke
zeytinyağı

1 soğan
200 ml tavuk suyu
50ml beyaz şarap
200 ml krema
2-3 kurutulmuş chili biberi
1 çay kaşığı rende muskat
1 çay kaşığı karaman kimyonu
1 kaşık sıvıyağ

200 gr Borazan (trompet mantarı)
1-2  kaşık tereyağ
tuz/karabiber
(kabakçekirdeği/soğuk sıkım kabak çakirdeği yağı)opsiyonel


Dilimlenmiş kabakları tepsiye dizin.Sarımsakları kabuklarıyla beraber aralara dizin. Üzerine zeytinyağı ve balsamik sirke karışımını dökün. Az tuz gezdirip 200 C fırında pişirin. Balkabakları yumuşayınca fırından çıkarın.







Soğanı küpleyin ve az yağda renk vermeden terletin. Sarımsakları soyun, balkabaklarını küpleyip beraber ekleyin. Tuz, chili biberi, rende muskat ve karaman kimyonunu(kullanmadan önce biraz kavurup eklerseniz daha lezzetli olur) ekleyip bir 5 dakika suyunu çekene kadar pişirin. Beyaz şarapla deglaze ettikten sonra tavuk suyunu ekleyip düşük ısıda 10-15 dakika pişirin. Karışımı blenderdan geçirip tekrar tencerenize alıp kremayı ekleyin. Tuz, biberini ve kıvamını kontrol edin. Gerekiyorsa biraz su ekleyebilirsiniz.






Diğer tavada tereyağını eritin. Köpürmeye başladığında taze trompet mantarlarını ekleyip soteleyin. Pişmeleri 3-4 dakika almayacaktır.
Çorba kaselerine sotelenmiş mantarları bölüştürün, üzerine çorbanızı dökün. Dilerseniz üzerini kabakçekirdeği taneleri ile süsleyip biraz kabakçekirdeği yağı gezdirebilirsiniz..


Afiyet Olsun






4 yorum:

  1. Çok detaylı ve güzel anlatmışsın sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık çok güzel anlatım olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize sevindim:)

      Sil