28 Ekim 2016 Cuma

Konserve Sığır Dili Mantarı

Hedgehog Mushroom Conserve


Yabani mantarlar ormanların bize sunduğu değerli hazineler. Çocukluğumda babamın memleketi Sinop ve Lala köyüne yaptığım ziyaretleri hatırladığımda amcamların ormandan toplayıp pişirdiği mantarların lezzeti hala damağımda. Ülkemizin ormanlarından çıkan mantarların değerini biz kentliler bilmiyoruz pek. Mantar dendiğinde marketlerden aldığımız kültür mantarları aklımıza geliyor sadece. Oysa İstanbul'da son derece lezzetli yabani mantarlara ulaşmak mümkün. İnternetten sipariş verdiğinizde aynı gün veya ertesi gün mantarlar kapınızda, mis gibi orman kokularıyla beraber.

Daha önce porchini yani halk arasında çörek yada ayı mantarı ile Porchini Julienne tarifini vermiştim sırada sığır dili mantarı tarifi var. Yine 
Alan Bergo' nun The forager Chef adlı sitesinden esinlendiğim bir tarif.

Sığır dili(Hydnum Repandum) chanterelle familyasına ait bir mantar türüdür. Diğer mantarların aksine alt kısımlarındaki ince dikenimsi yapısı onu diğer mantarlardan ayırır. Mantarın Sporları bu bölümdedir. Genelde sarıkızın çirkin kuzeni diye adlandırılsa da ben narin, meyvemsi / kayısımsı tadını seviyorum. Keskin bir aroması olmadığı için hafif tereyağında soteleyip yediğinizde çok lezzetli oluyor. Yeterince mantar sote tarifimiz var derseniz soteleyip patates püresine eklemenizi yada üzerine bir yumurta kırmanızı önerebilirim. Olmadı size şahane bir tarifle buzdolabınızda bu mantarı uzun süre saklayabileceğiniz bu konserve tarifini vereceğim.







Malzemeler:
500 gr sığır dili mantarı
1 sarımsak
20 ml sıvıyağ
30-40 ml zeytinyağı
1 tatlı kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı şeker
250 ml sebze suyu*
25 ml beyaz şarap sirkesi
1 defne yaprağı
1/4 kekik dalı






Sıvıyağını koyduğunuz geniş bir tencereye doğranmış sarımsağı ekleyin. Hafif renk alınca mantarları ekleyip sularını salmalarını bekleyin. Mantarlar yumuşayınca defne yaprağı, kekik,şeker ve sebze suyunu ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatın, tuz ve biberini ayarlayın. Üzerine  sirke ve zeytinyağını dökün. Kavanozlara alıp buzdolabına kaldırın. Bir haftadan uzun süre saklamak istiyorsanız mantarların suyun içine gömülü olduğundan emin olun.


 Afiyet Olsun



1 yorum:

  1. Bu mantar türünü herhangi bir işlem uygulamadan saklamak mümkün müdür? En erken 5 gün sonra tüketebileceğiz. Nasıl muhafaza etmemi önerirsiniz?

    YanıtlaSil