9 Ekim 2016 Pazar

Kougelhopft




Fransa'nın Alsace Bölgesine özel, mayalı hamurla yapılan bu kek normalde yöreye özgü üzeri rengarenk desenlerle süslenmiş seramik kek kalıplarında pişiriliyor. Sınır bölgeler kültür bakımından hep en zengin yerler olmuştur. İkinci Dünya savaşı sonrası Fransa'ya geçen bu bölgede Alman kültürünün etkilerini yemeklerinde de görmek mümkün. Guebwiller ,Munster'den başlayıp Strasbourg'a kadar devam eden Alsace Şarap yolu gerçekten ziyaret etmeye değer. Yol boyunca karşılaşacağınız kasabalar masal diyarından çıkmış gibi. Elbette Alsace beyaz şarapları ve peyniri ile meşhur özellikle Munster ile. Tarifini vereceğim bu keki bulabilirseniz eğer bir kadeh Cremant d'Alsace-Gewurtztraminer ile birlikte içmenizi öneririm.
Gewurtztraminerin  güçlü aroması, mango,ananas, çarkı felek meyvesi ve liçi gibi egzotik meyvelerden, gül ve limon aromalarından oluşuyor bu da şaraba özel karakteristiğini veriyor.




Malzemeler:
500 gr sert un
25 gr yaş maya
20 cl süt
125 gr tereyağ
100 gr şeker
80 gr kuru üzüm
2 yumurta
10 gr tuz
20 cl brandy(isteğe bağlı)

10 cl Ilık süt içinde mayanızı eritin, içine 100 gr un koyup karıştırıp karışımı 15 dakika kabarması için dinlendirin. Kabınızın içinde kalan un, şeker, tuz ve yumurtayı karıştırıp iyice çırpın. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ ile birlikte kabaran mayalı hamuru ekleyip 5-10 dakika yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp ılık bir yerde iki katına kabarıncaya kadar dinlendirin.

Üzümlerinizi ılık suda yumuşatıp süzün.Ben bir gün önceden brandy içinde beklettim üzümlerimi.

Kabaran hamuru unladığınız tezgah üzerinde biraz yoğurun. Üzümleri bu aşamada ekliyoruz. (hafif un serpebilirsiniz üzümlere). Karışımı yağlayıp unladığınız kek kalıbına yerleştirin ve tepesine kadar kabarıncaya kadar tekrar dinlendirin.

180 C de 40-45 dakika pişirin. Üzerine pudra şekeri serpip servis edin. Tadı da dokusu da çok farklı bir kek tavsiye ederim.

Afiyet Olsun

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder