3 Şubat 2020 Pazartesi

Kahve & Pekmez Glazeli Fırında Tavuk




Blogda en sevilen tariflerimden biri ördek yağı, bal ve portakal sos ile yaptığım tavuk tarifi. Bunun çıtasını bir tık yükseltip size nefis bir tavuk tarifi ile geliyorum. Kahve acı bir çekirdek olmasına rağmen, nedense hep tatlılara yakıştırılır. Buna şiddetle karşıyım. Et yemeklerinde bence farklı bir derinlik ve katman katan bir lezzet. Gelelim malzemelere.. Her evde bulunan malzemelerle bir şölen yemeği hazırlayalım mı?


Malzemeler:

2 fincan filtre kahve
1 çay kaşığı Türk kahvesi
4 -5 kaşık pekmez
1 bütün Tavuk
3-4 kaşık tereyağ
1 adet portakal 🍊
2-3 adet defne yaprağı
Tuz & Karabiber





Kahve ve pekmezi bir sos tenceresine aktarın. Şurup kıvamına gelinceye kadar pişirin içine 1-2 kaşık tereyağı ekleyin.
Tavuğun lades kemiğini kesip çıkarın göğüs kısmının derisini parmağınızla dikkatlice açıp tereyağ parçalarını derinin altina yerleştirin. Hazirladiginiz sosla tavuğu iyice ovalayın. Yarım saat bekletin.
Dokum tencerenize kabuğu ile birlikte dilimlenlediginiz portakallardan bir yatak hazırlayıp defne yapraklarini serpiştirip tavuğu yerleştirin. Kalan sosu bir fırça yardımıyla sürün . Önceden ısınmış 200 C fırında 15 dakika pişirin . Tavuğu fırından alıp tavanın dibindeki sosla tekrar fırçalayın. Üzerini yağlı kağıt sarılı alüminyum folyo ile kaplayın. ( termometreniz varsa tavuğun kanat kısmından göğsünün ortasına batırıp 85 C oluncaya kadar pişirin)
Firin ısısını 170 C ye düşürüp yaklaşık 45-60 dakika pişirin. Şeker çabuk koyulaşacağı icin sizi yanıltmasın. İcinin piştiğinden emin olmak icin ya termometre kullanın yada tavuk göğsüne batırdığınız bıçak kesiginden çıkan suyun berrak olmasına dikkat edin. En son folyoyu kaldırıp tavuğu 2-3 dakika karamellestirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder