23 Ekim 2016 Pazar

Bolete Julienne




Çörek mantarı(boletus edulis),porçini yada ayı mantarı diye bilinen bu mantarın hasadı ormanlarımızda başladı. Son derece hoş kokulu ve lezzetli bu güzel mantarı değerlendirmenin tam zamanı. Kurutulmuşuna daha sık ulaşıyoruz ama yanıbaşımızda Şile ormanlarında tazesi hasat edilirken bu fırsatı kaçırmamalı.İnternetten sabah verdiğiniz sipariş aynı gün evinizde oluyor denemenizi tavsiye ederim.

 İnce dilimlenmiş taze porçiniler sotelendikten sonra fırında krema ile pişiyor. Bu tarif Rusya'dan...

Malzemeler:
500 gr taze porçini
250 gr düğme mantar
2 kaşık sıvı yağ
1 kaşık tereyağ
2 kaşık un
1 soğan
1 diş sarımsak
tuz karabiber
1 çay kaşığı muskat
1/2 kadeh beyaz şarap
200 ml krema

2 kaşık ekmek kırıntısı(opsiyonel)
üzeri için parmesan rende




Fırınınızı 200 C'ye getirin. Tavanızı ısıtıp yağı ekleyin. İnce dilimlediğiniz porçinileri ekleyip renk alıp karamelleşinceye kadar soteleyin. Kenara alıp aynı işlemi düğme mantarlara yapın. Pişen mantarları kenara alıp aynı tavada soğanlarınızı  bir çimdik tuz ekleyerek soteleyin. Mantarları saldıkları sularla birlikte tekrar tavaya tereyağ ile birlikte ekleyin.İki kaşık unu da ekleyip bir iki dakika karıştırarak unu pişirin. Beyaz şarapla tavayı deglaze edin.
Kremayı ekleyip karıştırın ve tuz biberini kontrol edin. Koyu kıvamlı bir sos olmalı. Bu karışımı fırın kabınıza aktarıp üzerine rende peynirle karıştırdığınız ekmek kırıntılarını serpin. Fırında üzeri nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.

Afiyet Olsun 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder