22 Ekim 2015 Perşembe

Konya Küflü Peyniri



Peynir, peynir mayası, zararsız organik asitler veya starter kültürlerle pıhtılaştırılan sütlerin işlenmesi, tuzlanması, yöreye göre (Erzurum'da ot, Konya'da küf v.b.) tat ve koku verici zararsız maddelerin katılması, farklı süre ve ısı derecelerinde olgunlaştırılması sonucunda elde edilen bir süt ürünüdür. Sütte bulunan protein, kalsiyum, yağ ve vitaminlerin tümü peynirde konsantre olarak bulunduğundan, çok yararlı bir gıda maddesidir. Ülkemizdeki süt üretiminin yaklaşık %20'si peynir olarak işlenmektedir.


Konya yöresinde beğenilerek tüketilen küflü peynir , tulum peynirinin olgunlaşmasından sonra, tulumun çeşitli yerlerinden kesilerek bodrum, mahzen ve mağaralara konarak küflendirilmesi ile elde edilmektedir. Maalesef Türkiye'de yapılan küflü peynirlerin çoğu, bilimden uzak, hijyenik olmayan ortamlarda yapılıyor. 

Peynire mavi rengi veren küf Penicillium roquefortidir.Bu küf önce peynire ismini veren Roquefort'da ,Gorgonzola, Danish blue, Shropshire Blue ve Stilton, Bleu du Vercors Sassenage, Brebiblu, Cabrales, Cambozola (Blue Brie),Cashel Blue, Fourme d'Ambert, Fourme de Montbrison, Lanark Blue gibi bir çok peynirde kullanılır. Peynire güzel bir aroma veren bu küf peynirlerde MÖ 50 li yıllardan beri kullanıldığı bilinmektedir. Literatüre küflü peynir ilk kez MÖ 79 yılında Büyük Plinius'un yoğun aromasınından bahsetmesiyle girmiştir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder