31 Mayıs 2017 Çarşamba

Semizotu Salatası, Latin ve Kişniş Çiçekleriyle


Semizotunun faydaları saymakla bitmiyor. Semizotunda sadece balık ve balık yağında bulunan omega 3 yağ asidi olan EPA (eicosapentaenoic acid) vardır. Vitamin ve Minerallere gelirsek, başta C ve A vitamini olmak üzere pek çok vitamin (niasin, riboflavin, folat, B6 vitamini) içerir. Aynı zamanda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez mineralleri bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Antioksidan vitaminler olarak kabul edilen A ve C vitaminlerini bol miktarda içeren semizotu bu özelliğiyle “süper sebze” olarak bilinen ıspanaktan daha fazla antioksidan etkiye sahip.

Yemeğine bayılırım semizotunun, yoğurtlu ve sarımsaklı yapılanına da, ama taze salatası da şahane bence. İçine sevdiğiniz tüm malzemeleri ekleyerek yapabilirsiniz. Bazen aşağıdaki malzemelere mısır ve ceviz de ekliyorum. Ceviz ve nar ekşisi birbirine her zaman çok yakışıyor. Semizotunun sulu limonsu ve hafif ekşi yaprakları ile ise bu birleşim şahane bir lezzete dönüşüyor.



Malzemeler:
1 demet semizotu
1 adet kırmızı kapya biber
8-10 adet siyah zeytin
3-4 adet kornişon turşu
1 adet kırmızı soğan
1-2 adet domates
3-4 dal dereotu
1/2 limonun suyu
5-6 kaşık zeytinyağı
1 kaşık nar ekişisi
1 çay kaşığı tuz
latin çiçekleri
kişniş çiçekleri

Semizotunun topraklı sap kısmını kesin, sudan geçirip içine 2-3 kaşık sirke eklediğiniz içi su dolu kapta 5- 10 dakika bekletin. Topraklar suyun dibine çökecektir.Suyu dalgalandırmadan sebzeleri alıp bir süzgece aktarın. Su dolu kabı boşaltın. Yapraklarını ayıklayın tekrar sudan geçirip iyice yıkayın. Süzüp kuruması için kenara alın. Kırmızı soğanı piyaz şeklinde doğrayın. Kapya biber ve kornişon turşusunu ince dilimleyin. Limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağını tuzla birlikte çırpın. Geniş bir servis kasesine malzemeleri alıp üzerine slata sosunu dökün ve salatayı iyice karıştırın. Üzerine dilim domates , zeytin ve dereotu yapraklarını ekleyin. Üzerini kişniş ve latin çiçekleri ile süsleyip servis edin. Çiçeklerin tadına bayılacaksınız.





1 yorum: