30 Ekim 2015 Cuma

Çin Mantısı

 Chinese Dumplings



çin mantısı


Çin restoranına her gittiğimde yemeye doyamadığım ,tadı hep damağımda kalan bu lezzetli mantıları evde yapmayı denedim. Sonuç başarılı oldu. Bu mantıları buharda, suda haşlayarak yada kızartarak hazırlayabilirsiniz. Bizdeki mantının tersine hamur hazırlandıktan sonra tek parçalık mantılara bölünerek açılıyor ,böylece bardakla kesilen hamur da olduğu gibi fire verilmiyor. Hamuru eşit parçalara böldüğünüzden dolayı açılan diskler eşit büyüklükte oluyor.


Hamur İçin:
500 gr Sert Buğday Unu
275 ml oda sıcaklığında su
5 gr tuz














İçi için:
500 gr kıyma
5-6 adet çok ince kıyılmış mantar
bir tutam kıyılmış maydanoz
1 havuç rendelenmiş
4-5 adet ince dilimlenmiş taze soğan
1 tatlı kaşığı rende zencefil
100 gr çok ince kıyılmış lahana
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı 5 çin baharatı*
2 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı fish sos
1 tatlı kaşığı oyster sos
karabiber
( yukardaki sebzeleri dilerseniz mutfak robotunda incecik kıyabilirsiniz)









çin mantısı / chinese dumpling


Una suyu yavaş yavaş katın.Hamur haline getirip yaklaşık 10 dakika yoğurun.Üzerini nemli bir bezle kapatarak 2 saat dinlenmeye bırakın. İki saat sonunda 3-4 dakika daha yoğurduktan sonra hamurunuzu 6 eşit parçaya bölün. Elinizdeki hamuru 2.5 - 3 cm kalınlığında rulo halinde açın ve 12 eşit parça kesin (toplar yaklaşık 12-14 gr olmalı) Her iki tarafını da unlayıp üzerlerine avcunuzun içiyle bastırıp yuvarlak hale getirin.Bir oklava yardımıyla yaklaşık 1 mm kalınlığında açın. Sol elinizle hamuru döndürüken sağ elinizle hamuru orta kısmından dışarıya doğru açın.  Bu tekniğe hamur parçaları küçük olduğundan çabuk alışacaksınız. Her parti bittikten sonra içini doldurup diğer partiye geçin. Mantı içini yuvarlak hamurunuzun ortasına yerleştirin. Kenarlarını kapatın. Mantılarınızı koyduğunuz zemini yapışmamaları için hafifçe unlayın. Mantılar hazır olduğunda ya buharda 10-15 dakika yada kaynayan suyun olduğu bir tencerede karıştırarak haşlayın. Rengi transparan olduğunda pişmiş demektir. Dilerseniz yapışmaz bir tavada az yağ ile renkleri kızarıncaya kadar kızartabilirsiniz. Hangi yöntemi denerseniz deneyin tadları güzel olacaktır. Mantılarınızı servis ederken önceki tarihlerde  tarifini vermiş olduğum Erik Sos ve soya sosu ile servis edebilirsiniz..


*5 çin baharatı : toz tarçın , toz karanfil, toz rezene tohumu (kavrulmuş ve öğütülmüş), toz yıldız anason ve toz szechuan biberi (kavrulmuş ve öğütülmüş) hepsinden 1 çay kaşığı

3 yorum: