8 Ocak 2019 Salı

Fırında Közlenmiş Domates Çorbası

Roasted Tomato Soup

Mevsiminde yemek. Genellikle dikkat ederim ve severim de mevsim sebzelerini. Hatta bazı kış sebzeleri en favorilerimdendir. Ama konu domates olunca pek mevsim dinlemez gönlüm. Amerika kıtasından eski kıtaya getirilmeseydi ne olurdu halimiz? Onsuz ne kahvaltı, ne yemek ne de salata düşünebiliyorum. Belki çocukken söylediğimiz o şarkı beni bu hale getirdi:) Hatırlar mısınız?

NAR GİBİ DOMATESLE BEYAZ PEYNİR
BİR PARÇA EKMEKLE BERABER YENİR

GEL ONU SENİNLE YİYELİM
DERHAL DÜZELİR KEYFİN NEŞEN GELİR

Gelin şimdi bana kızın domatesi mevsiminde kullanmıyorum diye. Her mevsim yiyorum elimde değil. Kışın çeri domatesleri tercih ediyorum, yine de en lezzetli onlar oluyor. Kapalı ve güneş alan bir balkonum olsa yaz kış tavana kadar çeşit çeşit domatesle doldururdum. Gelelim bugünkü çorbamıza. Mevsiminde yemek güzel de özellikle yazın ne yalan söyleyeyim çorba içmeyi sevmiyorum. O güzel domateslerde çorba olmuyor hiçbir zaman. Bu soğuklarda çorba vazgeçilmez ise mevsimi olmadığı için domates çorbası içmemek bence büyük haksızlık...Yazdan kalan domatesleri konserve yapanlar şanslı, onları tam kullanma zamanı. Bu çorba roma tipi domatesle enfes oluyor, az sulu ve etli olduğundan. Güneşte kurutulmuş domatesler de aynı türden yapılır. O yüzden çorbama onlardan da biraz katacağım. Kalan domatesler fırında bol sarımsakla közlenecekler.



Malzemeler:
1 kg salkım domates
5-6 adet kurutulmuş domates
2 adet kuru soğan
4-5 adet sarımsak
1 dal taze kekik
400 ml sebze suyu
300 ml domates suyu
2-3 yaprak kereviz
1 kaşık acı biber
1 kaşık pancar ketçabı
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı karaman kimyonu
1 yemek kaşığı tuzsuz domates salçası
rende kaşar peyniri
tuz&karabiber




Fırın tepsinize kabuklarıyla beraber sarımsak ve domatesleri yerleştirin. Üzerine tuz ve karabiber serpip biraz zeytinyağı gezdirerek 200 C ısıtılmış fırında yumuşayıp kabukları hafif renk alıncaya kadar pişirin. Ben domates saplarını da ekliyorum. O buram buram domates kokan tatları pişerken suya ekleniyor.Diğer tarafta kurutulmuş domatesleri sıcak suda bekletin. Tencereye biraz zeytinyağı ekleyin. Küp şeklinde doğradığınız soğanları kavurun.İçine 1 kaşık salçayı ekleyip hafifçe kavurmaya devam edin.Bu aşamada domates suyu yada varsa yazdan kalan konserve domatesleri eleyebilirsiniz.(1-2 adet)






***Sebze suyu için bir öneri. Mutfakta yemek yaparken artan soğan ve havuç uçlarını, ayıkladığımız kereviz saplarını vs hep bir kenara ayırırım. Bazen bir kapta dondurur, üzerine yeni artan sebzeleri eklerim. Çöpe atacağınız bu sebzeleri biriktirip kaynattığınızda size şahane bir sebze suyu olacaktır. 





Pişen domatesleri tepsideki suyuyla beraber ayıklanmış sarımsaklar ve yumuşayan kuru domatesler ve pişen soğanlarla beraber blenderdan geçirin. Suyunu da eklemeyi unutmayın. Karışımı tencereye alıp sebze suyunu , pancar ketçabını ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra  kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Linke tıklarsanız pancar ketçabını neden eklediğimi göreceksiniz. İçindeki aromalar ve elbette pancarın rengi kış domateslerine hem lezzet hem de renk katıyor. ( isterseniz kereviz sapı, tarifteki baharatlar ve pişmiş bir küçük pancarı blendera ekleyebilirsiniz) 

Çavdar yada ekşi maya ekmek dilimlerini biraz tereyağ eklediğiniz döküm tavada kızartın. Servis kaselerine yada kahve muglarına çorbanızı ekleyin. Üzerine kızarttığınız ekmeği ekleyip kaşar peyniri ile tepeleme doldurun. 180 C  fırında nar gibi kızartıp sıcacık servis edin.

🍅Afiyet Olsun🍅



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder