21 Ekim 2018 Pazar

Pancar Ketçap




Evde ketçap yaptıysanız eğer bir daha hazır ketçap almayacağınızdan emin olabilirsiniz. Ketçap ve mayonezi gerçekten çok seviyorum. En büyük kaçamağım bu iki sos. Tatlı yemesem olur ama patates kızartmasını bu ikili olmadan düşünemiyorum. Mayonezi evde kendim yapıyorum, malzemelere ulaşmak çok kolay çünkü. Sadece yumurta, zeytinyağı yada ay çiçek yağı limon suyu ,sirke  ve biraz da hardala ihtiyacım oluyor. Ketçap için epey malzeme var. Bir de domatesi zamanında bolca almak gerek..Temelde malzemeler aynı aslında. Kereviz sapı, elma sirkesi, esmer şeker soğan ve sarımsak baharatlarla beraber o lezzeti ketçaba veren malzemeler. Yaklaşık aynı malzemelerle (havuç olmaksızın)kendi ketçabınızı evde hazırlayabilirsiniz. Bu sefer domates yerine pancar kullandım.





Malzemeler:
1 kg pancar
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kırmızı soğan
1 adet mor havuç
1 kereviz sapı
2 diş sarımsak
2-3 adet karanfil
2 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı kişniş
1 çay kaşığı tarçın
(1 adet çubuk tarçın)
1 tatlı kaşığı karaman kimyonu
2-3 adet chili biberi
150 ml elma sirkesi
1 kaşık domates salçası
80 gr esmer şeker
1 kaşık bal
1 tatlı kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı tuz
1/2 çay bardağı su





Fırını 200 C de ısıtın. İçi yağlı kağıt kaplı alüminyum folyoya kabuklarını soymadan iyice temizleyip yıkadığınız pancarları yerleştirin.Üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Sarıp ısıya dayanıklı bir kabın içinde yaklaşık 45 dakika - 1 saat pişirin. Batırdığınız bıçak içine kolaylıkla saplanıyor ise pancarlar pişmiş demektir. Soğuyunca kabuklarını ayıklayıp küp şeklinde doğrayın.

(Pancarlar fırında pişince daha bir lezzetli oluyor. Ama yok ben üşenirim derseniz o zaman tüm malzemeleri döküm tencerede düşük ısıda alttaki  tarife uyarak pişirip blenderdan geçirin.)

Derin bir tavaya zeytinyağı ekleyin. Küp şeklinde kestiğiniz soğan, havuç, sarımsak baharatlar,acı biber tuz ve karabiberi ekleyip 5 dakika soteleyin. İçine salça, pancarlar ve sirkeyi ekleyip düşük ısıda 20 dakika pişirin.



Karışımı blenderdan gecirip tekrar tavanıza alın. Şekeri ekleyip kıvam alıncaya kadar düşük ısıda pişirin.Kıvamını ayarlamak için bu aşamada biraz su ekleyebilirsiniz. Pişen karışım ılıklaşınca balı ekleyin.

Fırında 120 C de 10-15 dakika sterilize ettiğiniz kavanozlara(kapaklar da dahil) karışımı döküp kapağını kapatın.
Buzdolabında kapağı açılmadan 3 ay kadar kalabilir. Kapağı açılan kavanozlar buzdolabında 2 hafta dayanır. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder