27 Ekim 2018 Cumartesi

Mor Havuçlu Baget



Malzemeler:
400 gr ekmeklik un (beyaz)
1.5 paket kuru maya
1 kaşık deniz tuzu
150 ml  su
150 ml mor havuç suyu





100 gr un ve yarım paket mayanın  üzerine 150 ml oda sıcaklığındaki suyu ve havuç suyu karışımını koyun. Karıştırın. Sulu bir karışım olacaktır. Buna sponge (mayalı köpük hamur) diyoruz. Bu karşımın üzerini kapatın ve bir saat bekletin. Kendinize bir fincan kahve hazırlayın. Bir saatin sonunda iyice köpüren hamura kalan unu , tuzu ve bir paket mayayı ekleyin. (Eğer gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz ) Karıştırın ve unladığınız bir yüzeye alıp hamurunuzu beş on  dakika yoğurun. Hamur yüzeye yapışmamaya başladığında kenara alın üzerini nemli bir bezle örtün ve en az 30-40 dakika daha dinlendirin.




Dinlenen hamurunuzu ikiye bölün. Fırın tepsinizin genişliğinde rulo haline getirin. Bagetimizin uzunluğu maalesef fırın ölçümüzle sınırlı. Rulonuzu önünüze yatay olarak koyun. Size uzak olan ucu 1/3 ölçüsünde içeriye doğru ucundan başlayarak katlayın. Diğer ucu da aynı şekilde içeriye doğru katlayın. Bu katlama işlemin hamurun havasını almak ,ekmek piştiğinde içindeki hava kabarcıkların homojen olması için yapıyoruz. İki parçayı da katladıktan sonra üzerine un serptiğiniz kalın bir bezin arasına katlama çizgisi üste gelecek şekilde yerleştirin. 5-10 dakika bekletin. Hamura parmağınızı bastırdığınızda tekrar geri gelecek şekilde elastikse hamur fırına girmeye hazırdır.

Bu arada fırınımızda bir taş kullanıyorsak işimiz epey kolay olacaktır. Fırın taşınız yoksa fırın tepsisini tersinden fırına yerleştirin ve 225 C ye ayarladığınız fırınınızda fırınla beraber iyice ısıtın. Ekmeği pişireceğiniz yüzey sıcak olmazsa asla altı pişmiş gevrek bir ekmek elde edemezsiniz. Fırınınızın alt kısmına sonradan kaynar su ekleyeceğiniz bir kabı,tercihen metal yada dökme demir yerleştirin.

On dakika sonunda ekmeklerinizi fırına süreceğiniz yüzeye katlı kısımları alta gelecek şekilde ters çevirerek aktarın. Fırın tepsisine kolay kayması için unladığınız yüzeye biraz irmik serpebilirsiniz. Üzerlerini keskin bir bıçak yada jilet yardımıyla resimdeki gibi kesin. (Oldukça dik bir açıyla 70 -75 derece gibi ) Sıcak fırın tepsinize (veya taşının üzerine)ekmeklerinizi bir tahta kürek yada spatula yardımıyla kaydırın ve önceden hazırladığınız kaynar suyu ısınmış olan kaba boşaltıp fırın kapağınızı hemen kapatın.(bir bardak su yeterli) Bu çıkan buhara ekmek pişerken ihtiyacımız olacak. Yaklaşık 20-25 dakika sonra ekmeğiniz nar gibi kızardığında fırından çıkartın ve soğumaya bırakın. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder