25 Aralık 2018 Salı

Zencefilli Kakaolu Kek



Yeni yıl yaklaşırken onca pişen zencefilli kurabiyeler arasına şöyle güzel bir zencefilli ve portakal aromalı kakaolu bir kek yakışır dedim. Baharatlı kekler en sevdiklerimden, bu yumuşak ve lezzetli kek damaklarınızı şenlendirecek. Eklenen esmer şeker ve pekmez kekin yumuşak olmasını sağlarken, sıcakken eklediğiniz portakal sos da hem lezzet hem de inanılmaz bir yumuşaklık katacak kekinize..

Malzemeler:
280 gr Un
75 gr kakao
200 gr esmer Şeker
150 ml pekmez
180 ml süt
60 ml portakal suyu
160 gr tereyağ
1 portakal  kabuğu  rendesi
1 yemek kaşığı zencefil
1 çay kaşığı yeni bahar
1 yemek kaşığı tarçın
3 iri yumurta
1 çimdik tuz
1 silme yemek kaşığı  kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
25cm yuvarlak kek kalıbı(bundt)
kalıp için kakao ve tereyağ

şurup:
80 gr şeker
80 ml portakal suyu
2-3 yemek kaşığı brandy yada portakal likörü(tercihen)






Fırını 180 C de ısıtın. Kek kalıbını tereyağ ile fırçalayıp kakao serpin, fazla kakaoyu kalıbı ters çevirerek ve hafifçe vurarak alın.Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. 

Pekmez süt ve şekeri bir sos tenceresinde kaynatmadan çok az ısıtıp şeker eriyinceye kadar karıştırın. Bu karışımı geniş bir kaba aktarın ve  soğuk tereyağını minik küpler halinde ekleyip tereyağ eriyinceye kadar karıştırın. Sonra karışımı 1-2 dakika çırpın. Yumurtaları ekleyip 1-2 dakika daha çırpmaya devam edin. Portakal suyunu ekleyin. Unu aşamalı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Homojen bir hamur elde ettiğinizde karışımı kek kalıbınıza aktarıp fırında 45-50 dakika batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya pişirin.




Şurup için şeker ve portakal suyunu düşük ısıda hafif kıvam alıncaya kadar pişirin. Kıvamlı ama akışkan olmalı.İçine brandy yada likörü ekleyin.

Fırından çıkan keki ızgaranıza yerleştirin. Bir çöp şiş yardımıyla üzerine dikkatlice delikler açın. Şurubu fırça yardımıyla kekin üzerine sürün. Keki kalıbında 5 dakika beklettikten sonra ters çevirip kalıbından çıkarıp soğumaya bırakın. Soğuyan kekinize portakal soslu royal icing (👈tarifi linkte) dökerek ve süsleyerek servis edin. 

Ben şeker hamurundan holy leaf yaprakları hazırlayıp çam yeşiline boyadım. Elimdeki pembe renkli şeker drajelerini de kırmızı renge boyayıp kekimi süsledim..

🎄Afiyet Olsun 🎄




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder