23 Aralık 2018 Pazar

Gingerbread Kurabiye

Gingerbread Cookies


Zencefilin yemekleri koruyucu özelliği keşfedildiğinden beri pasta, kurabiye ve ekmeklerde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Anavatanı Çin olan zencefilin baharat yoluyla Avrupaya geldiği bilinmektedir. 

Gingerbread kurabiye, kek ve ekmek olarak değişik şekillerde değişik kültürlerde üretilmekte. Ama sanırım tüm Avrupa ülkelerinden  Almanya'da bu gelenek uzun yıllardır süregelmekte. 1600'lü yıllarda gingerbread (Lebkuchlen) Nuremberg'de Lebkuchler denilen ustalar tarafından üretilip aralık ayında semt pazar ve fuarlarında satılan bir spesiyaliteydi. O dönemlerde gingerbread başkenti olan Nürnberg bir çok pasta ve ekmek ustasını sanatçıları, heykeltraşları kendine çeken bir kent olmuştu. Usta sanatçılar tahtadan kalıplar oyarken, kalp, melek ve diğer muhteşem şekillerde  pişen kurabiyeler de sanatçılar tarafından glazür ve altın varakla süsleniyordu.






19. yüzyılda Grimm Kardeşlerin Almanların  ünlü masalları Hansel ve Gretel'i yayınlamalarıyla gingerbread modernleştirilip romantikleştirildi. Noel bu kek ve kurabiyeler olmadan anılmaz hale geldi. Noel ve yeni yılın yaklaştığı şu günlerde tarifini vereceğim bu kurabiyeleri hediye olarak arkadaşlarınıza götürebilirsiniz. Kışın soğuk günleri yaklaşırken bu baharat aromalı kek içinizi ısıtacak...




Malzemeler:
150 gr Esmer Şeker
180 gr Tereyağ
1 yumurta
200 ml pekmez
450 gr un
2 yemek kaşığı toz zencefil
2 yemek kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı badem unu
1 portakal rendesi
1 çay kaşığı karanfil
1 çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı yıldız anason (dövülmüş)
1 çay kaşığı kakule (dövülmüş)
1 çay kaşığı kişniş (dövülmüş)
1 çay kaşığı besbase (dövülmüş)
1 çay kaşığı muskat rende
1 silme yemek kaşığı karbonat
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çimdik tuz
2-3 yemek kaşığı portakal suyu



Tereyağını eritin ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Diğer geniş ve derin bir kapta yumurta ve esmer şekeri tuzla beraber iyice çırpın. (2-3 dakika)Erimiş tereyağını azar azar ekleyin. (Tereyağ oda sıcaklığında olmalı, yumurtanız kesilmesin)En son pekmezi bu karışıma ilave edip karıştırın.


Unu 3-4 seferde bu karışıma ilave edip spatula yardımıyla hamuru karıştırın. Yarı zamanda sirke ve portakal suyunu ekleyin.Kalan unu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. En son gerekliyse 1 yemek kaşığı soğuk su daha ilave edebilirsiniz. Karışımı ikiye bölüp streç filme sarın. Buzdolabında en az bir saat ile 24 saat arası dinlendirin. 






Fırını 180 C de ısıtın. Hamuru buzdolabından çıkarın. 5 dakika dışarda beklettikten sonra hafifçe unladığınız bir yüzeyde 3-4mm kalınlığında açın. Kurabiye kalıpları ile şekilleri kesip yağlı kağıt serdiğiniz fırında maximum 7-8 dakika pişirin. Kalıplarınız küçükse pişirme süresini kısaltmalısınız. Uç kısımlar renk aldığında fırın tepsinizi çıkarın. Tepside 1-2 dakika dinlenen kurabiyeleri soğumaları için ızgara üzerine alın.

Tamamen soğuyan kurabiyelerin üzerlerini royal icingle süsleyin.
Afiyet olsun.

İnstagram hesabım Sweet BouCake








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder