28 Ocak 2019 Pazartesi

Elmalı Tersyüz Kek

Apple upside down cake



Ayvalı tepetaklak kekimin ayvalarını ters dizdiğimden beri gözüme uyku girmedi..Nasıl böyle bir hata yaparım diye hayıflanmaktan üç gün yatağa düştüm. Şaka bir yana bu sene yataktan çıkamadım hastalıktan. Hala gribi atlatamadım ama yavaş yavaş düzeliyorum. İçimde kaldığı için bu sefer elmalısını yapıp güzelce dizdim. Bu tarif biraz farklı. Yoğurt eklendiğinde biraz daha yumuşak bir kek oldu. Tercih sizin.





Malzemeler:
275 gr un
3 yumurta
175 gr Tereyağ
280 gr şeker
260 gr yogurt
100 ml süt
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı tarçın
1 çimdik tuz

Üstü için:
3 adet Granny Smith Elma
100 gr şeker
1 taze narın suyu
1 kaşık tereyağ




Elmaların kabuklarını soyup çekirdek kısmını çıkarın. 1-1.5 mm kalınlığında dilimleyin. Yayvan bir tencereye nar suyu şeker ve elmaları ekleyip 5-8 dakika pişirin. Elmalar yumuşayacak eklediğiniz meyve suyu da şerbet kıvamını alacak. Tereyağı ekleyip karıştırın.Kalıbınızı tereyağ sürüp unlayın. Dibine yuvarlak kestiğiniz yağlı kağıdı serin. Elmanın şerbetini fırça yardımıyla sürüp elmaları üst üste gelecek şekilde dizin.(ilk kattan sonra ikinci bir katı da dizebilirsiniz daha fazla elmalı olsun dilerseniz) Burda dalıp benim yaptığım hataya düşmeyin. Elma dilimlerinin çekirdekli kısımları üste, düzgün dış kenarları altta kalmalı ki ters çevirdiğinizde düzgün kısımlar üstte kalsın.



Oda sıcaklığında tereyağ ve şekeri çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyin. Elediğiniz kuru malzemeleri 2-3 aşamada karışıma ekleyerek karıştırmaya devam edin. En son sütle birlikte çırptığınız yoğurt karışımını ekleyerek hamur homojen oluncaya kadar çırpıp elmaların üzerine döküp bir spatula yardımıyla hamuru yayın.




180 C ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin. 35.ci dakikadan sonra keki kontrol ederek pişirin. Ben bu hamurdan iki adet farklı kek yaptım 20 cm çapında kalıplarla.İki elma ve 2-3 adet mandalina kullandım. 28 cm lik kek kalıbında aynı keki 3 elma ile pişirebilirsiniz. Pişme süresi uzayacaktır. 40. dakikadan sonra kontrol ederek pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder