15 Ocak 2019 Salı

Isırgan Otu Çorbası


Şifalı otların başında gelen ısırgan otu semt pazarlarında tezgahlarda yerini almaya başladı.Genellikle suda haşlanarak börek , kavurma veya salatası yapılan ısırgan otunu salatalarda kullanmayı seviyorum. Bu çorbanın yemyeşil kalmasının bir sırrı var. Öncelikle süt veya krema yok. Onun yerine hindistan cevizi yağı kullanıyoruz. İkinci önemli sır ısırgan otunu çorbaya son dakika eklemek. Kapağı kapalı pişen yeşil sebzeler kararır bunu unutmayın:)

Isırgan(Urtica dioica)A, C vitamini, demir, kalsiyum, potasyum ve mangan yönünden oldukça zengin, piştiğinde tadı ıspanak ve salatalığa benzeyen bir ottur. Yaprakların yüzeyinde emergenz tüyler vardır ve bitkiye dokunduğunuzda bu başlar kırılır ve içindeki formik asit, histamin gibi maddeler, cilde değdiği yeri yakar, kaşıntı ve kızarıklık yapar, bu nedenle Türkçede ısırgan ismini almıştır. Şifalı otlar arasında yer alır, ama mutfaklarda yeri başkadır.

Isırganları yıkamak için bulaşık eldiveni giymeniz şart.Önce bol suda biraz sirke ekleyip 5-10 dakika bekletin. Toprak varsa dibe çöksün. Isırganları suyu hareket ettirmeden elinizle alıp bir süzgece koyun. Bu suyu yeşilliklerle birlikte olduğu gibi boşaltırsanız dibe çöken toprakları tekrar yeşilliklerin üzerine dökmüş olacaksınız, bunu istemeyiz. Tekrar kabınızı temiz su ile doldurup bu işlemi tekrarlayın. Süzgece aldığınız ısırganları hafifçe avuç aranızda ovalayın. Üzerindeki emergenz tüyler dökülecektir. Yaprakları saplarından ayırın. Tekrar sudan geçirip yıkayın ve süzün.İyice kurumalarını bekleyin. 




Malzemeler:
1 demet ısırgan otu
1 adet iri patates
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
3-4 kaşık zeytinyağı
1 kaşık hindistan cevizi yağı
500 ml sebze suyu
tuz/karabiber

üzeri için:
1 avuç kurutulmuş borazan mantarı
2-3 kaşık mısır tanesi
2-3 kaşık mor lahana ince kıyılmış
taze nane yaprakları
1 kaşık kavrulmuş susam 



Kurutulmuş trompet mantarlarını sıcak suda bekletin. Zeytinyağını tencereye ekleyin. Kızınca piyaz şeklinde doğradığınız soğanları ekleyerek hafifçe kavurun. Küp şeklinde doğranmış patates ve sarımsakları ekleyerek 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Üzerine sebze suyunu ekleyerek yaklaşık 20-25 dakika patatesler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.

Pişen patateslere  ısırgan otunu ekleyin. Kapağı kapatmadan bir iki dakika pişirip blenderdan geçirin. Karışımı tencerenize alıp kıvamını biraz su veya sebze suyu ekleyerek ayarlayın.İçine tereyağ,hindistan cevizi yağı ve muskat rendesini ekleyerek 5 dakika kısık ateşte kaynatın.

Trompet mantarının suyunu süzüp kenara alın. Mantarları boylamasına varsa mandolin yardımıyla incecik doğrayın. Kapya biberini de incecik jülyen kesin. Tüm malzemeleri tavada soteleyin. Mısırı suda haşlayın.

Çorbayı kaselere servis ettikten sonra üzerini, sotelenmiş mantarlar, mısır ve mor lahana ile süsleyip, taze nane yaprakları ve hafifçe kavurduğunuz susam taneleriyle servis edin. 


🎄Afiyet olsun 🎄

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder