22 Ocak 2019 Salı

Ayvalı Tersyüz Kek

 Upside down Quince Cake


Sizler gibi bende bazı günler pinterestte yer alan o güzel yemek ve tatlı fotoğraflarını hayranlıkla takip ediyorum. Onlardan birisi ananas ile yapılan upside down cake denilen tersyüz kek fotoğrafları. Hele içindeki kirazlarla süslenmiş karamelize olmuş o görüntüler beni benden alır. Alışverişe çıkıp ananas almaya üşendim, evde ne ile yapabilirim diye düşünürken kış mevsim meyvelerinin kraliçesi ayva bana ordan göz kırptı. Daha da güzeli olamazdı bence..Ayvalı Tarte tatin tarifini de yapacağım yakında.


Malzemeler:

Ayva:
3 ayva
1 taze narın suyu
1.5- 2  bardak şeker
1 çubuk tarçın
1 çay bardağı su

Kek:
125 gr tereyağ
125 gr un
125 gr şeker
2 yumurta
1 silme çay kaşığı karbonat
1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çimdik tuz
1 silme çay kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı tarçın



Ayvaların kabuklarını soyun, göbek kısmını oyup geniş bir tencereye kabukları ve çekirdekleriyle beraber yerleştirin. Üzerine nar suyunu, su, şeker ve tarçını ilave edin. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp ağır ateşte 20-30 dakika pişirin. Ayvalar pişmeli ama hafif diri kalmalılar. Pişen ayvaların suyunu süzüp bir kaba aktarın. İçine ayvaları yerleştirip üzerini kapatın. Bir gün buzdolabında dinlendirin. Bu hazırlığı 1-2 hafta öncesinden bile yapabilirsiniz.





Kek kalıbının taban ölçüsüne göre yağlı kağıdı ölçüp yuvarlak kesin. Kenarları yağlayıp unlayın. Kağıda da biraz tereyağ sürüp kalıbın tabanına yerleştirin. Ayvaları ince dilimler şeklinde doğrayın. Ayvaların şerbeti sulu ise ocakta kaynatıp karamel kıvamına gelmeden ocaktan indirin. Şerbeti kek kalıbının dibine dökün. Dilimlediğiniz ayvaları yanyana yerleştirin.





Oda sıcaklığında tereyağ ve şekeri pomat kıvamına gelinceye kadar çırpın.İçine yumurtaları teker teker ilave edin. En son unu ilave edip karışım homojen oluncaya kadar karıştırın. Bir spatula yardımıyla kek hamurunu dikkatlice ayva dilimlerinin üzerine yayın. Üstünü düzleştirip 180 C önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika batırdığınız çöp temiz çıkıncaya kadar pişirin.


Pişen pastayı ellerinizi yakmadan kelepçeden dikkatlice çıkarıp servis tabağına ters çevirin.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder