8 Nisan 2017 Cumartesi

Kazayağı Otlu Alabaş Mücver

Kohlrabi Fritters With Meadow Parsley

Pazar ve marketlerde son yıllarda yeni yeni görmeye başladığımız bu Sputnik benzeri uzaylı sebze nedir allah aşkına diyenlere tanıtalım. Tuhaf görüntüsünden dolayı merak uyandıran bu sebze aslında minik bir vitamin deposu. Turpgiller familyasına ait bu sebze Tiamin, Folat, Magnezyum Fosfor ve lif bakımından zengin olduğu gibi Vitamin C, Vitamin B6, Potasyum, Bakır ve Mangan deposu. 

Yurtdışında kohlrabi denilen bu sebzenin adı almancada şalgam lahanası demek. Karnabahar, brokoli, lahana, brüksel lahanası, karalahana vs bu familyaya ait sebzeler. Yeşil ve mor renkte olan alabaş yeni yeni ülkemizde ekilmeye başlandı. 500 yıl öncesine kadar adı bile bilinmeyen bu sebze ilk kez kuzey Avrupa'da yetiştirilmeye başlanmış. Yumru kısmı ve yaprakları yenen bu sebzenin faydaları anlatmakla bitmiyor. Salatalarda çiğ olarak doğrayıp kullanabileceğiniz gibi, çeşit çeşit yemeklerde de pişirerek kullanabilirsiniz. Tadı lahana ve brokoli arası ve hafif tatlı. Mücveri ise  inanılmaz lezzetli oldu mutlaka denemenizi tavsiye ederim.




Gelelim kazayağına(Oenanthe pimpinelloides).İlk kez 16 yıl önce sevgili Hüseyin Erdoğmuş'un sahibi olduğu ve bugün hala müdavimi olduğum Cunda Balık Lokantasında( şimdi Kalamış Cundalı oldu ismi) yemiş tadına bayılmıştım. Havuç familyasına ait çeşit çeşit otlardan bir tanesi. İngilizce adı Corky-fruited Water-dropwort veya meadow parsley. Körpe yaprakları çiğ olarak yenir veya kavrularak ya da haşlanarak tüketilir.Baharın gelmesiyle birlikte semt pazarlarını çeşit çeşit yabani otlar süslemeye başladı. Rastlarsanız mutlaka alıp denemenizi tavsiye ederim. Kazayağı bulamazsanız onun yerine taze soğan ve maydanoz kullanabilirsiniz. 




















Malzemeler:


1 orta boy patates
2 adet alabaş
50-60 gr kaşar peyniri
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 bardak süt
2 yumurta 
un (aldığı kadar)
1/4 demet kazayağı otu (maydanoz)
üzeri için Frenk soğanı



Alabaş ve patatesin kabuklarını soyup rendeleyin. Üzerine süt ve yumurtaları ekleyip karıştırın. Üzerine kıvamlı bir karışım oluncaya kadar  kadar un ekleyin. Dolapta bir saat dinlendirin. Tuz ve biberini ekleyip dinlenen hamura gerekiyorsa biraz daha un ekleyin. Kazayaklarını ince dilimleyin karışıma rendelenmiş kaşar peyniri ile birlikte ekleyip iyice karıştırın.

Bir parmak kadar sıvı yağ eklediğiniz geniş bir tavada mücverlerin her iki tarafını da yaklaşık 4'er dakika kızartın. Çok harlı ateşte kızartmamaya özen gösterin, kızaran mücverleri yağını çekmesi için kağıt havlu üzerine alın. Üzerine frenk soğanı serpip yanında taze kazayağı yapraklarını eklediğiniz yoğurt ile birlikte servis edin.


Afiyet Olsun
Gamze Olgun


2 yorum:

  1. Benim yapma fırsatım olmadı ama tarifinizi kardeşim yaptı harika bir tarif elleriniz dert görmesin sevgiler...

    YanıtlaSil