6 Ekim 2018 Cumartesi

Tayland Usulü Kızarmış Nohut & Susamlı Bal Kabağı Çorbası (Laksa)

Pumpkin Laksa with Fried Chickpeas & Sesame Seeds


Mevsim sonbahar en sevdiğim. Sonbaharın o güzel renklerine eşlik edecek tarifler yolda. Elmalı tarttan sonra sıra bal kabağında. Önce içimizi ısıtacak güzel bir çorba tarifi ile başlamak istiyorum. Bal kabağı çorbam bu sefer Tayland mutfağından. Bence baharatlar ve acı, özellikle de hindistan cevizi sütü bal kabağına çok yakışıyor. Bal kabağının o tatlı aromasını güzel dengeliyor.

Bu tarifin adı Tayland usulü LAKSA. Laksa Çin'den Singapur, güney Endonezya ve  Malezya'ya yerleşen göçmenlerin getirdiği genelde tavuk , karides ve balıkla yapılan köriye benzer kıvamlı bir  çorbadır. Pirinç noodle ile birlikte pişirilir ve oldukça doyurucu bir çorbadır. Kıvamını içine eklenen yerfıstığı verir. Bal kabağı epey kıvamlı olacağı için bu sefer eklemedim. Ama bal kabağı sevmiyorsanız aynı çorbayı bir kase dövülmüş yer fıstığı ve tavuk parçalarıyla yapabilirsiniz. Bu tarife pinterestte gezerken rastladım. Bu biraz değiştirilmiş tarif Tieghan Gerard'ın görsel şölenlerinden biriydi. Bende ufak tefek değişiklikler yaparak tarifi mi ekledim.



Malzemeler:
1 kaşık susam yağı(zeytinyağı)
2 diş sarımsak
1 kaşık rendelenmiş taze zencefil
1 adet kırmızı biber
1 adet chili biber
1 adet kuru soğan
1-2 adet yeşil biber
1 kaşık soya sosu
1 kaşık balık sos
yarım demet pazı
1 tatlı kaşığı kuru( Limon otu tozu) lemongrass 
(tazesini bulursanız şahane 1 adet)
500 gr bal kabağı 
1 adet konserve hindistan cevizi sütü
700 ml tavuk suyu veya sebze suyu
1-2 sap kişniş
2 adet taze soğan
1 kase pirinç noodle (yada buğday)
tuz(çok az)& karabiber

Kızarmış nohutlar:
1 kase  haşlanmış nohut
3 kaşık zeytinyağı
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1/2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı esmer şeker
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karaman kimyonu

Üstü için:
maydanoz yaprakları
nane yaprakları
 ince rendelenmiş mor lahana
1 adet misket limonu




Büyük boy döküm tencerede susam yağı ile birlikte dilimlenmiş soğan, sarımsak, rende zencefil, karabiber, toz limon otu veya tazesi ezilmiş (lemongrass), kişniş, maydanoz ve ince dilimlenmiş yeşil ve kırmızı biberleri beraber soteleyin. Pembeleşince balık ve soya sosunu ilave edin. İri küpler şeklinde doğradığınız bal kabaklarını ekleyip hafifçe çevirdikten sonra tavuk veya sebze suyunu ekleyip kabaklar yumuşayıncaya kadar düşük ısıda pişirin. 

Pişen bal kabaklarını blenderdan geçirip tekrar tencereye alın. İçine hindistan cevizi sütünü ekleyin. İnce dilimlenen kırmızı acı biberlerle beraber noodlerı ve ince dilimlediğiniz pazıları çorbaya ekleyin. Çeşnisini ayarlayın.Düşük ısıda yaklaşık 10 dakika pişirin. Kıvamını seyreltmek için biraz süt ekleyebilirsiniz. Ama laksa denen bu çorbaların özelliği akışkan ama kıvamlı olmaları.




Haşlanmış nohutları zeytinyağı, zerdeçal, şeker ve diğer baharatlarla birlikte karıştırarak kavurun. Renkleri kızarıp çıtır çıtır olduğunda kenara alın. Çorbaları kaselerinize döküp üzerini çıtır nohut taneleri, dilimlenmiş taze soğan ,tane maydanoz ve nane yaprakları mor lahana dilimleri ile süsleyip servis edin. Yanına bir dilim misket limonu koymayı unutmayın. 

Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder