24 Nisan 2017 Pazartesi

Zeytinli Ekmek



Zenginleştirilmiş ekmek hamuru ile hazırlanan bu zeytinli ekmek haftasonu kahvaltılarınızın baştacı olmaya aday. Öyle ki güzelliği karşısında insan yemeden önce şöyle uzun uzun bakıp hayranlıkla seyrediyor. Zeytin sevmiyorsanız onun yerine tahin ve ceviz karışımı da kullanabilirsiniz. 

Malzemeler:
500 gr un
25 gr maya
80 ml süt
200 ml su
10 gr şeker
10 gr tuz
50 gr erimiş tereyağı
1 yumurta
150 gr zeytin ezmesi
1 adet rende sarımsak
1 kaşık kuru kekik
1 kaşık biberiye
2 kaşık haşhaş tohumu
üzeri için:
yumurta karışımı


Mayayı ılık su, şeker ve süt içinde( 30-35 C max) bekletin. Unu eleyip tuz ile karıştırın. Tüm malzemeleri birleştirin. Stand mikserde önce 6 dakika düşük hızda (hamur kancası ile) karıştırın.Daha sonra hamur elastik olana kadar bir 6 dakika daha 2. devirde hamuru karıştırın.( yada fazla un eklemeden  hamur elastik olana kadar 10-15 dakika yoğurun)





Altına hafif un serptiğiniz bir kaba alıp, hamurun iki katına çıkması için yeterli mesafe bırakacak şekilde üzerini stretç filmle kapatıp Oda sıcaklığında 1,1.5 saat dinlendirin. 








Hamuru hafif un serptiğiniz bir tezgaha alıp havasını almak için 2-3 dakika yoğurun. Hamuru dört eşit parçaya bölün (bu tarifle yaklaşık 220-222 grlık toplar) ve hamurları eşit 4 disk olacak şekilde açın. Zeytin ezmesine sarımsak ve kuru otları ekleyin. Her kat arasına zeytin ezmesi sürüp, haşhaş tohumu serpin. Katları birleştirip 8 eşit parça kesin. Üçgenlerin ortasına bir kesik atıp resimde görüldüğü gibi uç kısmı içinden geçirin. Çiçek şeklinde dizip üzerini yumurta karışımı sürün. Bu şekilde yarım saat bekletin. Bir kat daha yumurta karışımı sürüp 190 C fırında üzeri kızarıncaya kadar arada çevirerek pişirin. 





* Ekmeğin şeklinden dolayı uç kısımları önce pişecektir. Yanmasını engellemek için yağlı kağıt ve folyo ile hazırladığınız kapaklarla renk alan uç kısımları kaplayıp pişirmeye bu şekilde devam edin. Ekmeğiniz eşit şekilde pişecektir. 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder