26 Nisan 2017 Çarşamba

Karadut ve Çilekli Galette




Bahar geldi ve meyveleri yavaş yavaş pazarlarda yüzünü göstermeye başladı. En sevdiğim meyveler böğürtlen, çilek, karadut ve kırmızı orman meyveleri. Kışın çok ender meyve yiyorum, o da ekşi mandalina bulursam. Elbette kış mevsiminin kraliçesini unutmadım, ayvanın yeri bambaşka. 


Uzun uzun tart kalıplarıyla uğraşmak istemiyorum ama tart tadında taze meyveli bir tatlı yapmak istiyorum diyorsanız aşağıdaki tarifim tam size göre. Dilerseniz hazır milföy hamuru ile de hazırlayabilirsiniz bu galette'i. Piyasadaki margarinli milföy hamurlarını kullanmak yerine  mis gibi tereyağ kokan bir tart istiyorsanız ve evinizde mutfak robotunuz varsa hamuru evde kendiniz yapın derim. Bu kolay tart hamurunu hazırlamanız beş dakikanızı bile almayacak inanın. Buzdolabında hamuru dinlendirmek için harcayacağınız 15-20 dakikada da meyvelerinizi hazırlayabilirsiniz. Bu yirmi dakikaya değer inanın.

Malzemeler:
190 gr un
115 gr tereyağ 
50 gr şeker
60 ml soğuk su
1 çimdik tuz

İçi için:
2 kaşık mısır nişastası
300 gr karadut
100 gr çilek
2-3 kaşık şeker
portakal rende
1 kaşık portakal suyu
yumurta karışım








Una tuz ve şekeri ekleyin. Robotta bu karışıma küçük küplere böldüğünüz soğuk tereyağını ekleyip çevirin. Un sarı renk aldığında suyu ekleyin.10-15 saniye daha çevirin. Hafif unladığınız yüzeye karışımı alın. Hamura şekil verin, düzleştirip streç filme sarın. Buzdolabında 20 dakika dinlendirin.( Bu hamuru bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz) Dinlenen hamuru 4-5 mm kalınlığında açın. Tepsinizin üzerindeki yağlı kağıda hamuru yerleştirin. Meyvelerinize portakal kabuğu rendesini ve suyunu, nişasta ve şekeri ekleyip karıştırın.( iki kaşık şeker tartınızı çok tatlı yapmayacaktır. Eğer daha tatlı olsun derseniz şekeri arttırabilirsiniz)

Açtığınız tart hamurunun ortasına meyveleri kenarında boşluk kalacak şekilde yerleştirin.(meyveler fazla su saldıysa suyu eklemeyin) Kenarları meyvelerin üzerine katlayarak kapatın. Yumurta karışımını kenarlara sürün. Tüm tartın üzerine kenarlar da dahil olmak üzere hafif toz şeker serpin. Önceden 190 C'de ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar 25-30 kadar pişirin. Servis ederken üzerine pudra şekeri ve file badem yada fındık serpebilirsiniz.

Afiyet Olsun






2 yorum:

  1. Harika görünüyor ellerinize sağlık. Teşekkür ederiz tarif için

    YanıtlaSil