21 Ocak 2020 Salı

Kahveli Krem Karamel



Krem karamel en sevdiğim tatlılardan biridir. Az ve öz malzemelerle yapılan bu narin tatlıyı yapması aslında çok ama çok kolay. Dikkat etmeniz gereken ufak detaylar var o kadar. Birde tatlının yumurta koktuğunu söyleyip sevmeyenler var ya işte buna katılmıyorum.Fırında 150-160 C de pişen ve içinde süt ve şeker bulunan bir karışımın omletten daha az yumurta koktuğu şüphe götürmez bir kere:)

Ben tarifi espresso kahvesi ile yaptım, ancak ne kadar süzersem süzeyim kahve granülleri kaldı. Kendi çektiğiniz taze kahve elbette daha aromatik olacaktır ama tarifte nescafe yazmamın sebebi bu. Gördüğünüz gibi hava kabarcıkları olmayan kremamsı nefis bir krem karamel oldu.

Malzemeler:
500 ml süt
2 yumurta
3 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
125 gr şeker
1-2 yemek kaşığı nescafe

karamel:
120 gr şeker
60 ml su
4 adet 



Önce karameli yapmak için su ve şekeri bir tencereye alın. Orta düşük ısıda kaynamaya bırakın.Bu arada süte kahveyi ekleyip kaynamaya yakın ateşten alıp kenarda biraz soğmasını bekleyin. 

Kaynayan şekeriniz 180 C olduğunda şeker karamelleşmeye başlar, ocaktan alın ve kapların dibine  karamelleri dökün. Bu arada şeker ve yumurtayı çırpın, içine azar azar sıcak sütü çırpmaya devam ederek  ekleyin. Acele etmeyin. Yumurtanın kesilmesini istemiyoruz. Vanilyayı da ekleyip karışımı süzerek bir sürahiye veya rahatlıkla dökebileceğiniz bir kaba aktarın. Karamel kaplarını derin bir tepsiye yerleştirin ve içine sütlü karışımı tekrar süzerek ekleyin. Kapların üzerlerini alimünyum folyo ile kaplayın.


160 C de ısınmış fırına tepsiyi yerleştirin. Tepsinin 3/4 üne sıcak su ekleyip 30-35 dadika pişirin. Fırından çıkardığınızda ortaları hafif sallanıyor olmalı. Buzdolabında 24 saat bekletin. Kaselerin dibindeki karamelin suyu emmesi için ideal süre budur. 

Afiyet olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder