25 Ağustos 2017 Cuma

Doğum Günü Pastası Vanilya ve Frambuaz Kremalı



Arkadaşımın kızının birinci yaşgünü için bir doğum günü pastası siparişi aldığımda epey heyecanlandım. Bu tür pastaları hazırlama süreci çok keyifli çünkü. Asıl zor kısım pasta tasarımına karar vermek, o kadar fikir arasından bir tanesine karar vermekte epey zorlandım ne yalan söyleyeyim. Başlangıç olarak renk pembe olarak belirlenmişti, bir de taç isteniyordu. E tamam dedim burdan yola çıkalım.

Şeker hamurundan önce tacımı hazırladım. Kuruduktan sonra süslerini ekleyip boyadım. Gümüş drajeleri altın rengine boyayıp inci drajelerle birlikte kullandım. çiçek hamurundan erengül ve güllerimi hazırladım. 1 yaş ve balonlar da hazır olunca geriye pastamı hazırlamak ve süslemek kaldı.







MALZEMELER:

Vanilyalı kek:
11o gr tereyağ
240 gr un
280 gr şeker
3 yumurta
240 ml süt
1 kaşık kabartma tozu
1 çimdik tuz
1 tatlı kaşığı vanilya özütü

Kakaolu kek:
110 gr tereyağ
3 yumurta
300 gr şeker
240 ml süt
90 gr kakao
150 gr un
1 kaşık kabartma tozu
1 çimdik tuz
1 tatlı kaşığı vanilya özütü

18-20cm'lik 2 adet yuvarlak kek kalıbı


Kek kalıplarınızın( 2 adet)  altına yağlı kağıt yerleştirin, kenarlar ve tabanını tereyağlayın. Oda sıcaklığında tereyağ ve şekeri bir mikser yardımıyla çırpın.(1-2 dakika) yumurtaları çırpmaya ara vermeden teker teker ekleyin. Önceden elediğiniz un,tuz ve kabartma tozunu mikserin hızını düşürerek 3 aşamada ekleyin. En son karışıma oda sıcaklığındaki süt ve vanilya özütünü ekleyip karışım homojen olduğunda karıştırmayı bırakın.


 Karışımı ikiye bölün ve 170 C önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dakika, içine sapladığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Çıkan kekleri 5 dakika kalıplarında soğumaları için bekletin. Çıkartıp ters cevirin ve bir telin üzerinde soğumaya birakın. Keki vişne aromalı yapmak istiyorsanız vişneleri az suda kaynatıp soğuttuğunuz suyu (yaklaşık 140 ml+ 100 ml süt olarak kullanın, daha koyu bir renk için çok az pembe gıda boyası ekleyebilirsiniz)

Kakaolu keki de aynı yöntemle hazırlayıp,pişirip, soğuması için kenara alın. 



Vanilyalı İsviçre Merengli Buttercream:

7 yumurta akı (tartın)(210 gr)
iki katı şeker (420 gr)
680 gr tereyağ
1 kaşık vanilya özütü
( 120 gr püre haline getirilmiş frambuaz)

Üzeri için:
Hazır şeker Hamuru
Şeker hamuru ile hazırlanmış taç ve süsler
çiçek hamuru ile hazırlanmış çiçekler

Önce benmariyi hazırlayın. Yumurta aklarını ayırırken içine yumurta sarısının kaçmaması önemli, aksi takdirde tekrar başlamanız gerek.Ben teker teker bir kaba yumurta aklarını kırıp büyük kaba aktarmayı tercih ediyorum. Bazen son kırdığınız  yumurtanın sarısı diğer beyazlara karışabiliyor. Ve tekrar başlamanız gerekiyor.Denemeyin bile içine bir damla yumurta sarısı dahi kaçmış olsa mereng yapmanız mümkün değil. Kabınızın da temiz olduğundan emin olun. Garantilemek için içine biraz limon suyu sıkıp kağıt havluyla temizleyin. Kabınızın benmariye oturduğundan ve kabın altının kaynayan suya değmediğinden emin olduğunuzda şekeri yumurta aklarına ekleyip karışımın ısısı 65 dereceye gelinceye kadar ve tüm şeker eriyinceye kadar aralıksız çırpın. Kabı benmariden alıp ayaklı mikserinizde karışım oda sıcaklığına gelene kadar yüksek hızda sürekli çırpın.Karışımın daha hızlı soğuması için buzluktan çıkardığım jel soğuk buz paketlerini kabın kenarlarına yerleştirdim.




İsviçre merenginiz hazır olduğunda çırma telini çıkarıp düz çırpıcıyı yerleştirin(paddle attachment) Düşük hızda çalıştırıp küp şeklinde doğradığınız ve oda sıcaklığında olan tereyağını azar azar ekleyin. Merenginizin sıcak olmaması ve tereyağını eritmemesi lazım. Tereyağ iyice karıştığında en son vanilya özünü ekleyin. Vanilyalı Buttercream hazır. Karışımın 3/1 ni makinada bırakıp üzerine 120 ml frambuaz püresini ekleyin. Bu kekinizin katmanları arasında olacak frambuazlı kremanız.

Krema torbasına 4-5 kaşık vanilyalı kremanızı koyup ucunu 1cm genişliğinde kesin. (çalıştığınız ortam çok sıcaksa kremaları arada dolabınızda 5er dakika bekletebilirsiniz. (Çok fazla donmamasına özen gösterin)Soğuyan kekleri aynı yükseklikte olacak şekilde kesin. Altına 20 cm çapında kek kartonu yerleştirin. Üzerine taban kısmı alta gelecek şekilde ilk kek diliminizi yerleştirin. Kenarına iki kat 1 cm genişliğinde vanilyalı kremadan bir sınır yaratacak şekilde sıkın. İçini frambuazlı kremanızla doldurun. Her kat kremanın aynı kalınlıkta ve düz olarak yayıldığına dikkat edin. İkinci kat kek dilimini yerleştirip aynı işlemi tekrarayın. Son kat kekin de kremasını sürdükten sonra taban kısmı üste gelecek şekilde kekinizi yerleştirin. Vanilyalı krema ile kenarları ve kekin üstünü kaplayın. Fazla kremayı uzun metal bir spatula yardımıyla alıp kekinizi düzleştirin. Soğuması için dolabınıza kaldırın. Gerekiyorsa aynı işlemi bir kere daha uygulayın. Hazırladığınız kremayı buzdolabında bir hafta saklayabilir veya dondurabilirsiniz. Kullanmadan önce tekrar oda sıcaklığına gelmesini bekleyip düz çırpıcı ile biraz karıştırmanız yeterli olacaktır.





Dolaptan soğuk çıkan pastanızı yaklaşık 3-5mm açtığınız fondan ile kaplayın. (pasta çapı+ 2x pasta yüksekliğinden 2 cm daha geniş olmalı) Hazırladığınız süsleri ekleyip servis edilecek saate kadar oda sıcaklığında (yaz ise karton bir kutuda buzdolabında saklayın)









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder