1 Ağustos 2017 Salı

İrlanda Sodalı Ekmeği Kestane Ballı & Karabuğdaylı

Soda Bread With Chestnut Honey & Buckwheat




Sodalı yani karbonatlı ekmekler farklı çeşitlerde pişirilen, kabarması içinse maya yerine karbonat kullanılan ekmeklerdir. Sıvı olarak buttermilk kullanılır. Buttermilk sütten tereyağ yapıldığında arta kalan sıvıdır. Laktik asit oranı yüksektir ve soda ile birlikte kullanılınca karbondioksitin serbest kalmasını sağlar, sıcakla birlikte serbest kalan hava kabarcıkları genişleyerek ekmeğin kolayca kabarmasını sağar. İrlandalılara özgü bu ekmek çok sevilen, kahvaltıda ve özellikle 5 çayında tereyağ ve reçelle birlikte tüketilen popüler bir ekmektir. Mayaya hassasiyeti olanlar içinse tam biçilmiş kaftan. İçine eklediğim karabuğday unu ekmeğe güzel bir fındık aroması katıyor, fırından çıkan kokuları duymaya başladığınızda ne demek istediğimi anlayacaksınız.












Malzemeler:

Buttermilk yerine kefir ve yoğurt kullanacağız.
375 gr un
170 gr karabuğday unu
360 gr kefir ve yoğurt karışımı
(60 gr yoğurt kalanı kefir olarak tamamlayın)
1 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1,5 silme yemek kaşığı karbonat
2 kaşık kestane balı
1-2 kaşık doğranmış turna yemişi




Kuru malzemeleri genişçe bir kasede karıştırın. Yumurta, bal ve kefirli karışımı çırpıp una azar azar ekleyin ve karıştırın. Turna yemişlerini unlayıp bu karışıma ekleyin. Hamur çok ıslak olursa çok az un ilave edebilirsiniz. Hamuru unladığınız yüzeye alıp 30-40 saniye yoğurun. Bu kadar yoğurmak yeterli olacaktır. Yuvarlak şeklini verin. Üzerini hafifçe unlayarak artı şeklinde 1-2 cm derinliğinde bir kesik atın ve önceden 190 C ısıtılmış fırında 35-45 dakika pişirin. Ilıkken üzerine tereyağ sürüp yemeyi sakın unutmayın. Afiyet olsun.




3 yorum:

  1. Bu tarif incirli cevizli de olabilir,ama Canan Hoca incir zararli diyor o bakimdan,kestane sonbaharda ormanlardan toplanir, henüz yok.

    YanıtlaSil
  2. Ben kestane balı kullandım, çam balı yada çiçek balı da kullanabilirsiniz. Ceviz karabuğdaya yakışacaktır bir de öyle denemek lazım. Turnayemişi yerine kuru üzüm de kullanabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Çok ilginç,çok güzel görünüyor harikasınız

    YanıtlaSil