26 Ağustos 2017 Cumartesi

Avcı Usülü Fırında Tavuk


Avcı usulü dendi mi o yemeğin içinde mutlaka yabani orman mantarları ve taze otlar var demektir. Ormanlarımız yabani mantar çeşitliliği bakımından Avrupa'nın sayılı ülkeleri arasında. Büyük şehirlerde yaşayanların mantar konusunda pek bilgisi olmuyor maalesef, oysa küçük orman kasaba ve köyleri mantarlarının kıymetini biliyor. Yemek kültürlerinin de bir parçası bu mantarlar. İstanbul ormanları bir çok yabani mantar çeşidine ev sahipliği yapıyor. Halk arasında ayı mantarı, çörek mantarı olarak bilinen Boletus yani Porçini mantarı da bunlardan biri. Mevsiminde tazesini internetten sipariş verip almanız mümkün. Kurutulmuş şekilde de satılıyor. Bu kıymetli ve bir o kadar da lezzetli mantarı yemeklerde sık sık kullanma vakti geldi bence. Yabani mantarların protein, vitamin ve mineral açısından da çok zengin bir besin kaynağı olduklarını ekleyeyim.


Malzemeler:
 2 parça organik tavuk but(tüm parça kemiklerle)
1 kase kurutulmuş porcini mantarı
100 gr taze mantar
2 adet soğan 
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
2 adet kırmızı biber
20 ml erik brendisi( beyaz şarap)
5-6 adet mürdüm eriği
1 tatlı kaşığı tuz
taze kekik
1 tatlı kaşığı sater otu
karabiber
2-3 adet kurutulmuş acı biber
1 çay kaşığı muskat rende
1 tatlı kaşığı hardal tohumu
maydanoz



Porcini mantarlarını sıcak suda 10-15 dakika bekletin. Suyunu süzüp kenara alın. Suyunda fazla tortu varsa tülbent veya kağıt kahve filtresinden geçirin.Bu suyu sonra kullanacağız. Döküm tencerede çok az yağ ile tavuklarınızı önce deri kısmı alta gelecek şekilde her iki tarafını da mühürleyin. Çok az tuz serpin ve hardal tohumlarını da ekleyin. 

Soğanların kabuklarını ayıklayıp dörde bölün. Mürdüm eriklerini ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Sarımsakları rendeleyin. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp irice doğrayın.Mantarları ikiye bölün,porcini mantarlarını doğrayın. Tüm malzemeleri ve salçayı mühürlenmiş tavuklara ekleyin. Biraz çevirdikten sonra brendi veya şarapla tencereyi deglaze edin. Bu karışıma kenara ayırdığınız mantar suyunu da ekleyip tencerenizin kapağını kapatın ve 180 C de ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Son 10 dakikada tencerenin kapağını açarak pişirmeye devam edebilirisiniz. Pişen tavuğunıza kıyılmış maydanoz ekleyerek servis edin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder