4 Ağustos 2017 Cuma

Üzüm Sirkesinde Marine Edilmiş Vişne & Kırmızı Soğanlı Izgara Patlıcan

Roasted Eggplant Halves with Marinated Red Onions & Sour Cherries


Yaz aylarının gözde sebzesi patlıcanla hazırlanan yaz yemeklerine devam. Ülkemizde var olan neredeyse 300'e yakın patlıcan tarifine bir de benden ufak bir katkı olsun dedim, mevsimi de gelmişken vişnelerle bu güzel ızgara patlıcan salatasını hazırladım. Yapımı çok kolay ama çok lezzetli bir garnitür. Özellikle ızgara etlerle birlikte tavsiye ederim. Ama tek başına da mükemmel. Vinaigrette sirke ve zeytinyağı ile birlikte hazırlanan soslara deniyor. Genelde sirkenin asiditesini biraz azaltmak için bal veya biraz şeker eklenir. Vişne işte tam bu noktada devreye giriyor. Bal kadar tatlı olmayan meyvemsi, hafif tatlı ve ekşimsi lezzeti kırmızı soğan ve patlıcanla mükemmel uyum sağlıyor. 




Pazardan aldığım vişneleri hemen dondurduğum için bu sefer çözerek kullandım. Sulanmamaları içinde fırında pişirmedim. Ama bir dahaki sefere son 3-4 dakikada fırında pişen patlıcanlara ekleyeceğim vişnelerin yarısını. Hem taze hem fırınlanmış vişneler daha da lezzet katacaktır eminim... 





Malzemeler:
1 kg pembe patlıcan
2 adet orta boy kırmızı soğan
1 dal taze biberiye
1 dal taze kekik
2-3 kaşık zeytinyağı
1/2 bardak kırmızı üzüm sirkesi
1 çay bardağı zeytinyağı
15-20 adet vişne
taze nane yaprakları
fesleğen çiçekleri(opsiyonel)





Patlıcanları yıkadıktan sonra sapları üzerinde kalacak şekilde ortadan ikiye bölün. Fırın tepsinize yerleştirin. Üzerlerine 2-3 kaşık zeytinyağı dökün. Tepsinin içinde patlıcanları çevirin. Tüm yüzeyler iyice yağlansın. Bu kurumadan güzel kızarmalarını sağlayacaktır. Gerekirse biraz daha zeytinyağı ekleyin. Tuzunu serpin. Taze kekik ve biberiye ekleyip önceden 190 C de ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin.





Kırmızı soğanları ince piyaz şeklinde doğrayın. Patlıcanlar pişerken az tuz serptiğiniz soğanları yayvan bir kasede içine üzüm sirkesini ekleyerek  marine edin. Vişneleri de ekleyin. Arada karıştırın. Pembeleştiklerinde soğanlarınız hazır demektir. 





Nar gibi pişen patlıcanlarınızı servis tabağına alın. Marine olan soğan ve vişneleri bir kaba ayırın. Sirkeye (soğan ve vişneleri beklettiğiniz) zeytinyağı ekleyerek ve çırparak vinaigrette'i hazırlayın. Çeşnisini ayarlayın. Soğan ve vişneleri patlıcanların üzerine serpiştirin, üzerlerine hazırladığınız sosu dökün. Taze nane yaprakları ile süsleyin. 

Afiyet Olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder