10 Ocak 2016 Pazar

KROEUNG

Kroeung Khmer yemeklerine temel lezzeti veren baharat ve bitkilerin ezilerek macun haline getirildiği bir karışımdır. İçine eklenen bitkiler ve baharatlar katılacağı yemeğe göre ufak farklılıklar gösterse de temel olarak kullanılan otlar kaffir lime* yaprağı, sarımsak, lemongrass , rizom olarak galangal** ve baharat olarak da zerdeçaldır. Kırmızı biber ve soğan da bu karışıma eklenerek Red Kroeung yapılır. Bu karışımlar Kamboçya mutfağının temel lezzetini oluşturur.




Malzemeler:
55 gr limonotu(lemongrass )3-4 sap
13 gr galangal
1 çay kaşığı zerdeçal
1 yemek kaşığı tuz
37 gr sarımsak
10-14 yaprak kaffir lime


Limon otunuzun (lemongrass) sadece sap kısımlarını ince dilimleyin. Sarımsaklarınızı ve galangal kökünü ayıklayıp ince doğrayın. Havanınıza tuzu galangal, kaffir yaprakları ve dilimlenmiş limon otunu koyup iyice ezin. En son sarımsak ve zerdeçalı ekleyin. Karışımı et, balık ve sebze yemeklerinde kullanabilirsiniz..


*Kaffir Lime: (Citrus hystrix) Endonezya ve Malezya'da endemik olarak yetişen bir turunçgildir. Yapraklarının diğer turunçgiller arasında en kokulu olması ve yaprak yapısının iki loblu olması onu diğer limelerden ayıran önemli özelliğidir. 

** Galangal :zencefile benzeyen bir rizomdur(köksap) İki çeşit Galangal bulunur. Birincisi greater galangal denilen ve  java adasında çıkan türdür. Bütün Asyada yaygın olarak curry yemeklerinde, çorbalarda, satay ve sambal yemeklerinde sıklıkla kullanılır. Thai mutfağında asya mutfağının aksine balık ve deniz ürünerinin kokusunun nötralize etmek için zencefil yerine kullanılır. Lesser galangal (havlıcan) Güney Çin'de yetişir. İyileştirici etkileri için daha çok tonik ve çorbalarda kullanılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder