9 Kasım 2018 Cuma

Sezar Mantarlı (Padişah Mantarlı) Pizza



Malzemeler:
300 gr un (00 tercihen)
8 gr deniz tuzu
8 gr yaş maya
180 ml ılık su (40 -45 C max)

100-150 gr taze padişah mantarı
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 kase domates sos
1-2 diş sarımsak
1-2 dal taze kekik
2 adet soğan
300-400 gr mozarella peyniri
tuz karabiber


Ununuzun %10-15 ini suya ekleyip karıştırın. Mayanızı sulu hamurun içinde eritin. 10 dakika bekletip  kalan unu bu karışıma ekleyin. Ayaklı bir mikserde karıştırıp tuzu ekleyin. Yaklaşık 6-8 dakika orta hızda yoğurun. Ayaklı mikseriniz yoksa hamuru yapışmayacak hale gelinceye kadar 10-15 dakika yoğurun. Pizza hamurunuzu en az iki-üç saat dinlendirin. Hamur iki katına çıktığında hamuru iki parçaya ayırıp biraz yoğurun ve yaklaşık 1 saat daha dinlendirin. Kurumaması için üzerini nemli bir bez örtün, veya hafifçe zeytinyağladığınız hamurun üzerini streç filmle kapatın.



İyi kalite bir un kullandığınızda hamurunuz yeterince esnek olacağından elle açmanız mümkün olacaktır.Ünlü pizza şefleri pizza hamurunu asla merdane ile açmamamızı tavsiye ederler ama dilerseniz merdane de kullanabilirsiniz. Hamurunuzu yaklaşık 3mm açacaksınız. Burda dikkat edeceğiniz husus şu; merdaneyi sadece hamurun orta kısmında kullanıp yufka açar gibi kenarların üzerinden geçirmezseniz eğer, pizzanızın kenarları fırında kabaracaktır. Eğer merdaneyi tüm hamurun üzerinden ve kenarlarından geçirirseniz hamurun tüm havası alınacağından daha düz ve kenarları sert bir pizza elde edersiniz. 




Soğanları halka şeklinde kesip kızgın bir tavada zeytinyağı ile birlikte soteleyin. Domates sosunu kekik ve ezilmiş sarımsakla beraber karıştırıp düşük ısıda püre kıvamına gelinceye kadar pişirin. Soğuması için kenara alın. Mantarları ince dilimleyin. Biberleri ince doğrayın.





Fırını ve varsa pizza taşınızı iyice ısıtın (280 C). Pizzanızı açın. Genişçe bir tahta veya kürek üzerine biraz irmik serpin. Açılan pizza hamurunu bu zemin üzerine  kaydırın. üzerine domates sosunu yayın. Soğan, mantar ve biberleri yayıp üzerine  biraz mozzarella peyniri veya dil peyniri ekleyi. En son üzerine  biraz zeytinyağı gezdirin. Fırın taşına veya önceden ısıtıp ters çevirdiğiniz fırın tepsisine kaydırın. Fırında üstü kızarıncaya 5-10 dakika kadar pişirin.
Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder