22 Aralık 2016 Perşembe

Kara Orman Pastası

Black Forest Gateau



Yılbaşı neredeyse kapımızda. Sevdiklerini evinde ağırlamayı planlayanlar menü hazırlıklarına başlamışlardır eminim. Yeni yılda güzel ama hafif bir pasta hazırlamayı düşünüyorsanız bu tarif tam size göre. Meşhur Kara Orman Pastası. 1500'lü yıllarda Almanya'nın Karaorman bölgesinde icat edildiği düşünülen bu pasta çikolata,krema ve vişnenin mükemmel bir evliliği.Normalde bu pastanın kenarları da krem şanti ve çikolata ile kaplanarak servis ediliyor.Ama yılbaşında hem  hafif  hem de görkemli bir pasta hazırlamak istiyorsanız vişneleri ve kremayı şeker eklemeden hazırlamayı deneyin. Sonuçtan memnun kalacaksınız.





Malzemeler

Genoise kek:
100gr un
30gr kakao(kaliteli)
125gr toz şeker
70gr yumurta sarısı
150gr yumurta
1 çimdik tuz

Vişne:
130gr dondurulmuş vişne
5gr mısır nişastası
50ml vişnelerin suyu

Islatma şurubu:
80gr şeker
80gr su
40ml rom veya vişne likörü

Üzeri için:
%80/%90 Bitter Çikolata
300gr Krema (sek krema)




Un kakao ve tuzu eleyip kenara alın. 20-22cm'lik kek kalıbınızın dibini kaplayacak yağlı kağıdı ölçüp kesin.Kalıbınızın kenarlarını yağlayıp unlayın. 70-75 gr yumurta sarısını ölçüp üzerine 225 gramı tamamlayacak yumurtayı ısıya dayanıklı bir kaba aktarın ve bu kaptan daha ufak boyda, içinde bir parmak derinliğinde hafif kaynayan suyla dolu bir tencerenin üzerine oturtun (benmari).Yumurtaların üzerine şekeri döker dökmez mikser yardımıyla çırpmaya başlayın. Alttan gelen buharla ısınan karışımı 40-45 C'den fazla ısınmamasına dikkat ederek hacmi 2-3 katına çıkıncaya kadar aralıksız çırpın. Karışımı ateşten alıp oda sıcaklığına gelene kadar çırpmaya devam edin.(5-6 dakika)

Kuru malzemeleri spatüla yardımıyla üç aşamada katlayarak karışımın havasını almadan dikkatlice ekleyin. Un ve kakao parçaları kaybolunca durun ve harcı  pasta kalıbınıza dökün. 180C de önceden ısıttığınız fırında  25-30 dakika boyunca, ortasına batıracağınız kürdan veya bıçak temiz çıkana dek pişirin.

Keki kalıptan çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Üstteki bombeli kısmı keskin bir ekmek bıçağı yardımıyla dikkatlice kesin. Kalan kısmı 2 yada 3 eşit katmana bölün.Kekin tabanını pastanızın en üst katı olarak kullanacaksınız.

Vişne:
Çözülmüş vişnelerden diri olanlardan 10-12 adet seçip kenara alın. Kalanları nişasta ve vişne suyu ile ocakta pişirin.Nişasta karışıma hemen jölemsi bir kıvam verecektir. Çabuk soğuması için bir tepsi veya yayvan bir kaba yayın.

Islatma Şurubu:
Eşit miktarda şeker ve suyu ocakta şurup kıvamına gelinceye kadar pişirin. Soğuyan karışıma rom veya vişne likörünü ekleyin.

Krem Şanti:
Kremanızı dilediğiniz kadar pudra şekeri ile çırpabilirsiniz. Ben bu tarifte kremaya şeker eklemeden çırpıp kullandım.Son derece hafif oldu.

Pastanın birleştirilmesi:
Pastanın ilk dilimini servis yapacağınız tabağınıza yerleştirin. Fırça yardımıyla ıslatma şurubunu bolca bir iki kat sürün. Vişneleri yerleştirin. Krema torbasına koyduğunuz krem şantiyi ince bir tabaka halinde vişnelerin üzerlerini örtecek şekilde sıkın. 

İkinci kat keki yerleştirip aynı işlemi tekrarlayın. Son kat (kekinizin taban kısmı) yerleştirip üzerine ıstatma şurubunu sürün. Palet bıçağı yardımıyla kekin üzerine ince ve eşit bir tabaka krem şanti sürün. Yıldız uç koyduğunuz krema torbasıyla pastanın kenarına bordür sıkıp süsleyin. Üzerini kenara ayırdığınız vişneler ve bıçak yardımıyla kıydığınız çikolata taneleri ile süsleyin.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder