27 Ocak 2018 Cumartesi

Limon Kreması Dolgulu Haşhaş & Limonlu Kurabiye



Hep keki mi olacak dedim ve elimdeki limonlarla içi limon kremasıyla doldurulmuş, haşhaş ve kakuleli mis gibi tereyağı kokan limonlu kurabiyeler hazırladım. Bu soğuk günlerde çay saatlerinizde size eşlik edecek enerji deposu lezzetli kurabiyeler nasıl mı yapılıyor? Hemen mutfağa koşun. Çok az malzemeyle hazırlanan, hazır da limonun mevsimi iken bu tatlı eşi kurabiyeler enfes..

Marketten aldığım limonlar, ilk kez böylesini gördüm, dışı turuncuya çalan içini kestiğiniz zamanda içi hafif kavuniçi renkte ve çok fazla ekşi olmayan limonlardı. Mayer Tarsus Yenice yazıyordu etikette. Nedir diye biraz araştırma yapayım dedim inanın doğru düzgün bir yayına rastlayamadım. Yabancı kaynaklara başvurduğumda Meyer denilen limonun anavatanının Çin olduğunu öğrendim.Bu limon portakal veya mandalina ile birleştirilmiş o yüzden rengi turuncuya kaçıyor ve tadı da o kadar ekşi değil. İlk kez 1900 yıllarda Amerika'ya Frank Nicholas Meyer tarafından getirildiği için bu isimle anılmış. Tadı normal limon kadar ekşi olmadığı için salatalara meyve gibi doğrayabilirsiniz:) Bu kadar araştırmadan sonra salata yerine tatlı yapmayı tercih ettim. Hem kurabiyelerde hem de kremada bu limonu kullandım. 






Malzemeler:
450 gr un
250 gr tereyağ
200 gr toz şeker
2 yumurta
1 Meyer limonunun suyu
1 Meyer limon kabuğu rendesi
1 portakal kabuğu rende
2 kaşık haşhaş tohumu
5-6 adet kakule (ayıklanıp dövülmüş)

Limon Kreması:
1.5 Meyer limonunun suyu ve kabuklarının rendesi
150 gr şeker
50 gr tereyağ
2 yumurta
1 çimdik tuz





Limonun ve portakalın kabuğunu rendeleyip şekerle karıştırın. Oda sıcaklığında tereyağ ve limon ve portakal kabuğu eklediğiniz şekeri mikser yardımıyla çırpın. İçine 2 adet yumurtayı teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin. Limonun suyunu ekledikten sonra, kabuğunu ayıklayıp ezdiğiniz kakule ve haşhaş tohumunu ekleyin. Unu eleyerek ve azar azar ekleyin.  Kurabiye hamurunu bir streç film üzerine alıp buzdolabına kaldırıp yaklaşık 30-45 dakika dinlendirin.





1.5  adet limonun kabuğunu rendeleyip 150 gram toz şekerle şekerin rengi değişinceye kadar iyice karıştırın.  Buna 50 gram tereyağı ve bir çimdik tuzu ekleyin ve çırpın. İki adet yumurtayı  ve en son 1,5 limonun suyunu ilave edip karıştırın. Bu karışımı bir sos tenceresine aktarın. Düşük ısıda bir spatül yardımıyla karıştırarak  yaklaşık 5-6 dakika pişirin. Kaynatmadan karışım koyulaşınca (yaklaşık 80-85C)ocaktan indirip  yayvan bir kaseye alın. Üzerini streç filmle kapatıp soğuması için buzdolabına kaldırın.







Kurabiye hamurunu 0,4 mm kalınlığında açıp istediğiniz şekildeki kurabiye kalıpları yardımıyla kesin. Yarısının ortasını da şekilli yada yuvarlak bir kalıp yardımıyla kesip çıkarın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye kurabiyeleri aktarın. Ortası delik kurabiyeler daha çabuk pişecektir. 170 C de yaklaşık 12-16 dakika kurabiyelerin kenarları renk değiştirinceye kadar pişirin.









Ortası delikli kurabiyelerinizin üzerine pudra şekeri serpin. Düz kurabiyelerinize orta kısmı daha bolca olacak şekilde soğumuş limonlu kremayı sürün.Pudra şekeri serptiğiniz kurabiyeyi dikkatlice üzerine yapıştırıp kenara alın. Diğer kurabiyeleri de aynı şekilde  hazırlayın. Afiyet olsun.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder