25 Ocak 2018 Perşembe

Yabani Mantarlı Karnabahar Graten



Kasım ayında alıp dondurduğum trompet ve kanlıca mantarlarını bir şekilde değerlendirmek istiyordum. Brokolilerimle çorba yapınca yalnız kalan karnabaharıma bundan daha güzel arkadaşlar bulamazdım herhalde. O yüzden bu ikiliyi yada üçlüyü bir araya getirip tanıştırdım. Sonuç bu soğuk kış günlerinde içi sıcacık sarıp sarmalayan enfes bir yemek oldu..

Karnabahara pancar,kereviz,brokoli,havuç,pırasa hatta pazı bile eşlik etti bu graten serüvenlerinde. Ama içlerinde favorim pancarlı ve bu yaptığım graten açıkçası...



Malzemeler:
1 adet büyük boy karnabahar
3 adet Kanlıca mantarı
1 avuç trompet mantarı
1 adet soğan
2-3adet taze soğan
1 diş sarımsak
1 adet kırmızı iber
1 çay kaşığı muskat
2 kaşık zeytinyağı
tuz & karabiber

Beşamel sos:
500 ml süt
1/2 soğan
1 defne yaprağı
1 karanfil
1 çay kaşığı muskat
2 kaşık un
2 kaşık tereyağ
tuz&karabiber
100-200 gr rende kaşar peyniri






Karnabaharları orta boy parçalara bölün ve buharda pişirin. Çok ufak parçalara bölmeyin çünkü karnabaharları dilimleyerek yerleştireceğiz fırın kabına.

Soğanı küp şeklinde doğrayın, mantarları dilimleyin. Zeytinyağı eklediğiniz tavanızda önce soğanları biraz tuz ekleyerek soteleyin. Mantarları ve ince dilimlediğiniz kırmızı biber ve taze soğanları ezilmiş sarımsak ve karabiberle tavaya ekleyip, yüksek ateşte mantarlar pişinceye kadar soteleyin.Pişen mantarları kenara alın.


Beşamel Sos:Defne yaprağını karanfil tanesinin yardımıyla soğana saplayıp sütle beraber bir taşım kaynatın ve soğuması için kenara alın.
Sos tenceresinde erittiğiniz tereyağına unu ekleyip 40-50 saniye kavurun. Sütün 1/3’ünü kavrulan una ekleyip bir çırpıcı yardımıyla hızla çırpın. Muskat rendesini ekleyin. Karışım homojen olduğunda kalan sütü ekleyip, çırpmaya devam edin. Sos hafif kaynamaya başladığında ateşten alın.

Isıya dayanıklı fırın kabınıza dilimlediğiniz karnabaharları bir kat dizin, üzerine mantar ve beşamel sosunu dökün. Bu şekilde bir kat daha hazırlayın. En son kata karnabaharları dizip üzerine kalan beşamel sosunu yayın. Rende kaşar peynirini ekleyin. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirip 180 C önceden ısınmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak, dumanı üstünde servis edin.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder