8 Kasım 2017 Çarşamba

Meksika Usulü Safranlı Fava Çorbası

Fava Bean Soup with Saffron (Sopa de Habas)


Soğuk, yağmurlu, kısa, kasvetli ve karanlık günlerden şikayet ettiğim kış aylarının en özlediğim yanı sanırım çorbalar. Soğuk kış günlerinde içimizi sıcacık okşayıp kaplayan çorbaların rahatlığı hangi yemekte var acaba? Zeytinyağlılar, bahar sebze ve meyveleri nedense aynı sıcaklığı ve rahatlığı vermiyor bana. 

Fava çok severek yediğim mezelerden biridir. 3 malzeme ile bu kadar lezzetli bir yemek yapmak mucize sanki. Hele de sıcakken kalıplara döküp istediğiniz şeklilde sofralarınızı süsledi mi görsel şölenler başlar. Havuç rendeleyerek de yapıldığı tariflerden esinlenerek hazırladığım  Mor Havuçlu Fava' yı da bu meksika usulü çorbayı da denemenizi tavsiye ederim. Çorba hakikaten çok lezzetli oldu..


Malzemeler:
1 kase kuru bakla
2,5 kase su
1-2 kaşık zeytinyağı 
1 küçük domates
1 diş sarımsak ezilmiş
1 küçük soğan
tuz & karabiber
1/8 kaşık safran 
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 kaşık kırmızı pul biber(isteğe bağlı)
1-2 dal dereotu




Kuru baklaları su ile birlikte tencerenize alın. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp düşük ısıda yaklaşık 30- 40 dakika arada karıştırarak haşlayın. 

Sırada meksikalıların recado dediği karışım var. Domates, sarımsak ve soğanı tuzla beraber blenderdan geçirin. Tencerenize zeytinyağını ekleyip ısıtın. Bu karışımı döküp yüksek ateşte karıştırarak 5 dakika kavurun.

Pişen favaları suyuyla birlikte el blenderı yardımıyla püre haline getirip bu karışıma ekleyin. Püre çok kıvamlı olduysa çok az sıcak su ekleyerek seyreltebilirsiniz. Kimyon, safran, karabiber ve zerdeçalı ekleyin ve karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Favanın vazgeçilmez arkadaşı dereotu ile birlikte servis edin. Arzu eden kırmızı pul biber de ekleyebilir.


Afiyet Olsun


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder