29 Kasım 2017 Çarşamba

Kanlıca Mantarlı Bal Kabağı Çorbası


Sonbahar biterken bu mevsimi en güzel ifade eden renkler turuncu ve sarının tonları. Sanırım sonbahar denince benim aklıma gelen bu tonları en alımlı şekilde taşıyan ürünlerden biri kanlıca mantarı diğeri de sonbahar kelimesinin  neredeyse eşanlamlısı bal kabağı. İkisi bir araya gelince ortaya lezzetli bir çorba çıkmaması mümkün mü? Orman mantarları girdikleri yemeklerin ve çorbaların lezzetini arttırıyor her zaman.

Bu çorba için kara kabak kullandım. Dışı yeşil içi kavun rengi olan bu kabak bal kabağı kadar tatlı değil. O yüzden yemek ve çorbalara hatta böreklere daha çok yakıştırıyorum. Pazarda kara kabağa denk düşmezseniz normal bal kabağı ile de tüm tariflerimi yapabilirsiniz.





Malzemeler:
600 gr kara kabak(bal kabağı)
1 adet soğan
150-200 gr kanlıca mantarı
2 dal maydanoz
200 ml su
200 ml süt ( hindistan cevizi sütü) 
2 kaşık  tereyağ
1 kaşık zeytinyağı
1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi
1 kaşık taze zerdeçal rendesi( 1 tatlı kaşığı toz zerdeçal)
tuz & karabiber
2 adet acı biber (isteğe bağlı)




Bal kabağını soyup iri küpler şeklinde doğrayın. Tencereye zeytinyağını ekleyin. İçine küp şeklinde doğradığınız soğanları ekleyin. üzerine biraz tuz serperek pembeleşinceye kadar kavurun. içine kabakları ekleyin. Bir iki dakika çevirdikten sonra sıcak suyu ekleyip kapağı kapatın. Altını kısarak kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. 

Karışımı blenderdan geçirip tekrar tencerenize alın. Ilık sütü, rende zerdeçalı , muskat rendesi, acı biber ve karabiberi ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Kıvamını biraz daha süt veya daha az süt ekleyerek ayarlayın. Bir kaşık tereyağ ekleyip kısık ateşte 3-5 dakika pişirin. 

Kanlıca mantarlarını enlemesine ince doğrayın. Genişçe bir tavaya 1 kaşık tereyağ ekleyin. Eriyen tereyağına mantarları tuz ve karabiberi ekleyerek yüksek ısıda karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyin. Kaselere çorbanızı servis ettikten sonra birer kaşık mantardan ekleyerek servis edin.

Afiyet Olsun



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder