13 Haziran 2017 Salı

Renkli Biberli Zeytinyağlı İmam Bayıldı




Yaz aylarının gelmesi demek patlıcanın baş köşeyi alıp sofralarımızı süslemesi demek. Türk mutfağında özellikle de yaz aylarında patlıcanın yeri başkadır, diğer sebzelere göre baştacı edilir. Aslında sebzelerin kraliçesidir patlıcan. Çiğken yenmeyecek kadar acı olan bu sebzenin piştiğinde lezzetine doyum olmaması mucize değil de nedir. 200 farklı yemeği vardır, reçeli de yapılır. 

Osmanlı döneminde özellikle yaz mevsiminde patlıcan közlenirken çıkan yangınlara halk arasında  “patlıcan yangınları” denirdi. Aynı şekilde patlıcan kızartılırken patlıcan tavasının ateşte unutulması veya kızgın yağın içerisine su damlaması sebebiyle çıkan yangınlar; önce bir evi daha sonra bir sokağı ve daha sonra da mahalleyi yok etmekteydi. Evlerin birbirlerine bitişik veya yakın olması, sokakların dar olması nedeniyle yangın kısa sürede mahalleye ve daha sonra semte yayılabilmekteydi. Rüzgârlı akşamlarda evden eve yayılıp mahalleleri yutan bu yangınlar halka illallah dedirtmişti. Ama patlıcanın her türlüsüne  bayılıyoruz.Daha fazla söze gerek var mı, imam bayılmış, Hünkar beğenmiş..



Malzemeler:
6 adet patlıcan
2 baş soğan
4 diş sarımsak
2 adet yeşil biber
2 adet sarı dolma biber
2 adet kırmızı biber
1 avuç maydanoz
1 yemek kaşığı salça
1 küp şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 avuç maydanoz
tuz&karabiber
1 avuç taze nane
2-3 kaşık sızma zeytinyağı



Patlıcanları alaca kesip, az yağ eklediğiniz teflon tavada kızartın. Ortalarını kesip, açın ve geniş bir tencerenin içine yerleştirin. Aynı tavada ince piyaz doğradığınız soğanları soteleyin.İnce dilimlenmiş renkli biber ve sarımsakları ekleyin. Salça tuz,küp şeker ve karabiberi ekledikten sonra iyice karıştırın iki kaşık su ekleyin. Tavanın üzerini kapakla kapatıp 5 dakika orta kısık ateşte pişirin. Pişen harcı patlıcanların içine doldurun. Bir bardak sıcak suyu tencereye ekleyin. İnce kıyılmış maydanozları ekleyin. Kısık ateşte yarım saat patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen patlıcanları servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı dökün ve nane yaprakları ile süsleyin. Zeytinyağlı yemekleri pişirirken mümkün olduğunca pişirme sırasında yağı az koyup yemek piştikten sonra üzerine ılıkken sızma zeytinyağı dökmeyi tercih ediyorum. Böylece zeytinyağının lezzetini almanız mümkün oluyor.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder