23 Mart 2017 Perşembe

Döküm Tencerede Çavdar Ekmeği




Evde ekmek yapmanın ve  hamurla vakit geçirmenin iyileştirici etkileri olduğunu düşünüyorum. İlk buğday hasadından bu yana geçen 11.000 yılda çok güçlü ve derin bir bağ oluştu ekmek ile aramızda. Bugüne kadar hiç ekmek yapmamış olsanız da ilk denemenizde ne demek istediğimi anlayacaksınız. 



Fırınınızda kullandığınız fırın taşınız yoksa ekmeği gevrek pişirmek bazen zor olabiliyor, üstü çok pişerken altı pişmemiş kalabiliyor. içi yumuşak dışı gevrek o bayıldığımız çeşit çeşit ekmekler çok yüksek ısılı profesyonel fırınlarda yada eski usül odun fırınlarında pişiriliyor. Sıcaklık ev fırınlarında elde edeceğimiz sıcaklıkların çok üzerinde. Bu yüzden evde pizza ve ekmek pişirmeyi seviyorsanız bir desteğe ihtiyacınız olacak. Fırınınızın ölçüsünde bir fırın (pizza)taşı kestirebilirsiniz. Yada bugün size tarifini vereceğim gibi demir döküm tencerede gevrek bir ekmek pişirebilirsiniz. Demir döküm tencere ve tavalar mutfağımda en sık kullandıklarım. Ağır oldukları doğru ancak hem sağlıklı, hem de ısıyı eşit dağıttıklarından dolayı yemek pişirirken mutfakta işimi çok kolaylaştırıyorlar.







Malzemeler:
350 gr un
160 gr çavdar unu
100 gr tam buğday unu
12 gr yaş maya
12 gr tuz
12 gr tereyağ erimiş
30 ml süt
350 ml su




Tüm malzemeleri karıştırın, stand mikserde kanca yardımıyla orta hızda yaklaşık 6 dakika kanca yardımıyla hamuru çevrin.(veya elde hamuru en az 10-15 dakika yoğurabilirsiniz) Son 3 dakika hızlı çevirip biraz un serpttiğiniz tezgaha hamuru alın. Biraz yoğurup, altını unladığınız genişçe bir kaba alıp üstünü streç filmle kapatın 1 saat mayalanmaya bırakın.

Bir saatin sonunda hamuru 5 dakika daha yoğurun ve altına un ve biraz irmik serptiğiniz kurek yada tahtanın üzerinde yarım saat mayalanmaya bırakın.

Döküm tencerenizi 220 C ısıttığınız fırına yerleştirip kapağını kapatın ve iyice ısıtın.(Bu işlemi ekmek mayalanırken yapabilirsiniz) Hamur kabardığında döküm tencerenizi dikkatlice fırından çıkarın. Kapağını açıp ekmek hamurunu içine ellerinizi yakmamaya özen göstererek kaydırın. Üzerine biraz çavdar unu serpin. Keskin bir bıçak yardımıyla üzerini kesin.Kapağı kapatıp fırına yerleştirin ve bu şekilde yaklaşık 30 dakika ekmeğinizi pişirin.Döküm tencerenizin derin olmasına özen gösterin aksi takdirde hamur pişerken kapak yüzünden kabaramayıp sıkışacaktır.


20 dakika sonunda kapağı açıp bir 25-30 dakika daha ekmeğinizi iyice kızarıncaya kadar pişirin. Sonuç resimde gördüğünüz gibi kalın kabuklu altı da üstü de güzelce kızarmış gevrek, içi yumuşak bir ekmek..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder