19 Haziran 2017 Pazartesi

Zeytinyağlı Deniz Börülcesi



Denizlerden gelen tuzlu hafif bir esinti. Tam denizin tadını içeren bu güzel bitki  ıspanakgiller familyasından bir bitki türüdür ve birbirine çok benzeyen, zor ayırt edilebilir alt türleri bulunur. Deniz kıyısına yakın yerleri seven deniz börülcesi, suyun gel-git oluşturduğu yerlerde suların çekilmesinden sonra yetişir. Genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında en çok tüketilir çünkü sonbahar yaklaştıkça deniz tuzunu fazlasıyla içlerine çekerler.

Faydası da anlatmakla bitmez. Denizdeki tüm yararlı mineralleri kendi bünyesinde barındıran sağlıklı bir besin türüdür.İdrar söktürücü özelliği ile  vücutta bulunan kalıcı ödemlerin atılmasına yardımcıdır. Metabolizmanın hızlı çalışmasına katkı sağlayarak kişinin düzenli bir şekilde zayıflamasını sağlar ve tiroid hormonları dengesizliklerini engeller.İyot eksikliğinden dolayı kaynaklanan Guatr hastalıklarına iyi geldiği de görülmüştür.İçermiş olduğu C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Bahar ve yaz aylarında bolca tüketmemiz gereken bu lezzetli otun hazırlanması çok kolay. Satın alırken kökü kesilmiş börülceleri almayın zira kılçıkları ayıklamanız epey zor olur.



Malzemeler:

2 demet börülce
1/3 çay bardağı zeytinyağı
1 limon suyu
1 diş rende sarımsak

Önce bol suda üzerindeki tüm kum ve topraklardan arındırmak için iyice yıkayın.Derin ve geniş bir tencereye su koyun ve kaynatın. Kaynar suya tek veya iki partide börülceleri ekleyerek haşlayın. Yaklaşık 6-8 dakika yeterli oluyor. Bir tane dalı alıp pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kökünden tutup çekip sıyırdığınızda kılçık kısmından ayrılıyorsa pişti demektir. Pişen börülceleri buzlu soğuk suda tazeleyin. Süzün ve kılçıklarından ayırın. Servis tabağına alıp rende sarımsak limon ve zeytinyağı sosu ile servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder