6 Haziran 2017 Salı

Tahin Soslu Taze Nohut Salatası



Çocukluğu Çukurova'da geçenler taze nohutu bilir. Bahar geldiğinde yeşil erik çıkar, sonrasında da demet demet nohut satılırdı okul önlerinde. Elimize bu demetleri çiçek demeti gibi alıp tane tane yerdik. Şimdi düşündüğümde ne kadar sağlıklı atıştırmalıklar yiyormuşuz çocukken. O zamanlar Mc Donalds'ı henüz duymamış, öğle yemeğine gitmeyip tek bildiğimiz fastfood kaşarlı tost yada sosisli sandviç yediğimizde de çok heyecanlanırdık. Yeşil erikse dört gözle beklenirdi, ben hala heyecanla beklerim papaz eriği.Baharın gelişinin tek sembolüdür benim için. Damak tadım ekşi ve acıya kaydığından bu sürpriz de değil hani:)

Geçen gün semt pazarımıza gittiğimde demet demet satılan nohutlara rastlayınca şaşırdım, heyecanla iki koca demeti kapıp eve geldim. Kafamda yapmayı planladığım epey yemek oluşuverdi birdenbire. Oturdum ve iki demeti bir kilo bezelyeden sonra ayıklamaya koyuldum. Heyhat. Ne zor taze nohudu ayıklamak! Ay çekirdeği yer gibi teker teker yemek kolay ama bir kilo ay çekirdeğini yemeden ayıklamak ne ise koca iki demeti oturup ayıklamaya başlamak da aynı şekilde çok zor oldu. İki saatin sonunda daha tek demeti bitirebilmiş, belim ağrımaya başlamış, neden taze nohut yemeklerine rastlamadığımı yavaş yavaş idrak etmeye başlamıştım. Epey zahmetli anlayacağınız ama bu yapacağım yemeği pek bir kıymetli yaptı ne yalan söyleyeyim. 

İlk aklıma gelen yemek taze nohuttan humus yapmak oldu, ama taneleri ezmek istemediğim için humus soslu taze nohut salatası yaptım.





Malzemeler:
200 gr taze nohut
2 kaşık tahin
2 diş sarımsak
1 limon suyu
1 çay kaşığı kimyon
1 avuç ince kıyılmış maydanoz
2-3 kaşık zeytinyağı
tuz&karabiber

Üzeri için:
kişniş çiçekleri
siyah& beyaz susam





Nohutları sabırla ayıkladıktan sonra:) 1 litre kaynayan suya 10 gr tuz ekleyip nohutları kaynayan suda 5-6 dakika haşlayın. Yumuşadıklarında süzüp buz eklediğiniz soğuk suda tazeleyin. Tekrar süzün. Tahine limon ekleyip iyice çırpın. sarımsakları ezin, maydanozları inceceik kıyın. Karışıma zeytinyağı biraz tuz, dilerseniz karabiber, kimyon sarımsak ve maydanozları ekleyin. Nohutları servis tabağına alın ve üzerine hazırladığınız sosu döküp servis edin. Dilerseniz tüm malzemeleri blenderdan geçirip yeşil humus yapabilirsiniz. Ben ikinci demeti ayıkladığımda yapacağım inşallah:) Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder