20 Kasım 2016 Pazar

Kremalı Mor Havuç Çorbası

Creamy Black Carrot Soup


Bu çorbanın rengine de lezzetine de bayılacaksınız. Mor renk en sevdiğim renk olduğundan yemeklerde bu rengi kullanabiliyor olmak benim için son derece keyif verici. Çocukluğumun geçtiği Adana'da çok sevilir şalgam ama ne sebze olarak ne de çorba olarak yapıldığını gördüm bugüne kadar. Şalgamın turşusu yapılır,suyu ise kebap sofralarının baş tacıdır. Ama kendi başına fırında piştiğinde veya haşlandığında ne kadar lezzetli olduğunu size anlatamam.

Gelelim bu büyülü çorbaya. Sevdikleriniz bu çorbayı kaselere koyup servis ettiğinizde çok şaşırıp bayılacaklar şimdiden söyleyeyim.

Malzemeler:
1 kg şalgam havucu ( mor havuç)
1 adet iri kırmızı soğan
1 kaşık zeytinyağı
1 kaşık tereyağı
200 ml krema
20 ml konyak(isteğe bağlı)
200 ml su (veya et suyu)
karaman kimyonu(caraway)
toz kişniş 
tuz karabiber
 Maydanoz veya taze kişniş





Şalgam havuçlarını ya fırında yağlı kağıt üzerinde 180C de pişirin yada eşit boyda dilimleyerek üzerini örtecek kadar su ve biraz da tuz ekleyerek suyunu çekene kadar pişirin. İnce kısımları daha kalın sap kısmını daha ince dilimlerseniz hepsi aynı sürede pişecektir. Tencerenize zeytin yağı ekleyin kıyılmış kırmızı soğanları bir çimdik tuz ile çevirerek terletin. Karaman kimyonu normal kimyondan farklı bir aromaya sahip denemenizi tavsiye ederim. Kişniş ve karaman kimyonunu ekleyin.Bu aşamada dilerseniz beyaz şarap veya konyak ekleyebilirsiniz. 

Pişen mor havuçları soğanlarla birlikte blenderdan biraz su veya etsuyunu(sıcak) ekleyerek geçirin. Kıvamlı bir karışım olacaktır. Tekrar tencerenize alın bir taşım kaynatın. Kremanızdan iki kaşığı ayırın geri kalanını çorbanıza ekleyin tekrar kaynamaya başladığında altını kapatın.Tuz biberini kontrol edin. Kenara ayırdığınız kremayı iyice çırpın, çorba kaselerine çorbanızı dökün, üzerine birer kaşık çırpılmış kremayı ve maydanozu(taze kişnişi) ekleyip servis edin. 

Afiyet Olsun






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder