18 Ekim 2016 Salı

Soğanlı Kiş

 Tarte à l’oignon

Yine Fransa'nın Alsaz bölgesine özgü bu soğanlı tart(kiş) az malzeme ile yapılan ama bir o kadar da lezetli bir tart. 

Malzemeler:
250 gr un
125 gr tereyağ
70 ml su
5 gr tuz

İçi için:
4-5 adet iri soğan
3 yumurta
50 gr dana bacon
100 ml krema
50 ml süt
1 tatlı kaşığı muskat
1 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz karabiber

Önce kiş hamurunu hazırlıyoruz.Soğuk tereyağını küpleyin, tuz ile birlikte bir kabın içinde parmaklarınızın arasında ovalayarak küçük parçalara bölün ve fazla bastırmadan ovalayarak karışımı kum haline getirin. Soğuk suyu ekleyin. Hamuru fazla yoğurmadan, homojen hale getirdiğinizde elinizle bastırarak hamuru disk şekline getirip streç filme sarın ve en az 20 dakika dolapta dinlendirin. Hamuru açıp 28 cm lik tart kalıbına yayın. Çatalla delikler açın ve on dakika daha dolapta dinlendirin. Buruşturup yumuşattığınız yağlı kağıdı tartın üzerine yerleştirip içini pirinç veya mercimekle tepeleme doldurun. 180 C de kenarları hafif renk alıncaya kadar 10-15 dakika pişirin. 

Bu arada soğanlarınızı incecik piyaz şeklinde doğrayın.1 kaşık sıvı yağ eklediğiniz tavada kibrit çöpünden biraz daha kalın doğradığınız bacon'ı pişirin. Bir kenara alın. Biraz daha yağ ekleyip soğanları ekleyin. 1 tutam tuz ekleyip 5 dakika soteleyin. Bacon karabiber ve muskatı ekleyip soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin. 

Tartın kenarları renk alınca yağlı kağıdı kaldırın bir fırça yardımıyla yumurta karışımını ince bir kat sürün, 5 dakika daha fırında pişirin. Yumurta, süt ve kremayı çırpın. Fırından cıkardığınız tarta soğanları yayın , üzerine karışımı ekleyin ve en az 20-30 dakika daha pişirin.

  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder