2 Ekim 2016 Pazar

Kuru Fasulyeli Izgara Palamut

Bonito with Fagioli del moro



Palamut sezonu açıldı. 20 günlük Avrupa yolculuğumdan  döner dönmez yeni öğrendiğim tarifleri sizlerle paylaşmak için alışverişe çıkmıştım ki palamutları görünce dayanamadım aldım. Ama yine İtalya'nın  Umbria bölgesinin ki Norcia kasabasından aldığım bu şahane kuru fasulyeleri kullanma fırsatı buldum en azından. Norcia son depremin olduğu bölge. Kasabayı dolaştığımda hiçbir hasar yoktu, yıkımlar biraz daha tepelerdeki çok eski köy evlerinde olmuş. 






Fasulyeleri satın aldığım esnafa bunları nasıl pişirmeliyim diye sorduğumda ton balığı ile güzel olur dedi. Eh palamut da yakışır o zaman dedim ve bu tarif çıktı ortaya..Siyah kahverengi desenli bu fasulye cinsine Fagioli del moro diyorlar. Fasulye taneleri haşlandığında renklerini ve o güzel desenlerini korumaları ayrı bir güzellik kattı. Siz evde normal kuru fasulye, barbunya yada Bombay fasulye ile deneyebilirsiniz.






Malzemeler:
1-2 adet palamut
1-2 adet kırmızı soğan
10 adet arpacık soğan
zeytinyağı
defne yaprağı
1 kaşık limon kabuğu rende
tuz&biber

150-200 gr kuru fasulye (haşlanmış)
1 soğan
1 iri domates
1/4 beyaz şarap( sirke ve biraz şeker)
maydanoz
frenk soğanı
1/2 limon
tuz &karabiber







Balıkları takoz şeklinde kestirin. Fırın kabının içersinde az zeytinyağı, soğanlar ile birlikte yerleştirin. Defne yaprağı, tuz karabiber ekledikten sonra 200 C de 10- 15 dakika pişirin.

Bir gece önceden ıslattığınız fasulyeleri tuz eklemeden yumuşayıncaya kadar haşlayın. Son beş dakikasında tuzunu ekleyin. Tencerenize zeytinyağı ekleyin,ısındıktan sonra ince küplenmiş soğanları ve tuzu ekleyip terletin. Küplenmiş domatesi ve fasulyeleri  ekleyip biraz kavurun. Şarap veya sirke ile deglaze ettikten sonra düşük ısıda suyunu hafif çekinceye kadar pişirin. En son maydanozu ekleyin.

Servis yapacağınız tabaklara önce fasulyeyi, üzerine 1 adet palamutu yerleştirip limon ile birlikte servis edin.
Afiyet Olsun







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder