30 Ocak 2017 Pazartesi

Beyaz Pattypan(sakız kabağı) Dolma




Pattypan(Cucurbita pepo)sakız kabağı familyasından yaz aylarında yetişen bir meyve, evet tüm kabakgiller balkabağı da dahil aslında sebze değil meyve grubuna ait. Katanya'da pazarda gördüğüm anda bayıldım bu minik kabaklara, dönüşüme bir hafta kalmasına rağmen almadan edemedim. Seyahat boyunca da gözüm gibi baktım bu güzelliklere. Çiçekle ufo arası cezbedici şeklinin yanında tadı da son derece güzel. Diğer balkabakları gibi yoğun ve baskın bir aroması yok ama normal kabaktan daha tatlı ve lezzetli. Yemeklerde hatta salatalarda çiğ olarak tüketmek mümkün. Eminim Türkiye'de bir yerlerde yetiştiriliyordur çünkü internette tohumlarını bulmak mümkün. Büyük şehirlerde yaşamanın dezavantajı hep standart meyve ve sebzeler satın almak zorunda kalmak sanırım. Oysa Türkiye'nin bir çok bölgesinde şimdiye kadar rastlamadığımız çok çeşit sebze ve meyve yetişmekte. 






Malzemeler:

2 adet beyaz pattypan sakız kabağı
(girit kabağı da kullanabilirsiniz)
Harcı için
250gr kıyma
1 fincan pirinç
1 kaşık kuş üzümü (suda bekletilmiş)
1 soğan küp şeklinde kesilmiş
1 adet yeşil biber
1/2 kırmızı biber
1/2 havuç
2 kaşık zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı muskat
tuz&karabiber











Soğanları biraz tuz ekleyerek zeytinyağında hafifçe transparan oluncaya kadar pişirin. Kuş üzümü, muskat,karabiber, havuç ve biberleri ekleyin. Yıkanmış pirinçleri yaklaşık yarım bardak suda erittiğiniz salçayı da ekleyip 5 dakika pişirin. (Pirinçler tam pişmesin).Harcı soğuması için kenara alın.

Kabakların üst kısmını kesip kapakları kenara ayırın ve içini oyun. İçinden çıkan parçaları ince küp şeklinde doğrayın.Kıyma ve harç ile beraber karıştırıp kabakları doldurun.Harcınızın biraz sulu olması gerekiyor. Isıya dayanıklı bir kabın içine yerleştirin,kapaklarını kapatın üzerlerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. 1 parmaktan az su ekleyerek 180 C fırında 25-30 dakika pişirin.
Afiyet olsun









2 yorum:

  1. Enfes gözüküyor, pattison turşusu da güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler..Turşusunu hiç denemedim, ama mutlaka güzeldir.. Aklımda:)

      Sil