1 Şubat 2017 Çarşamba

Fırında Pişmiş Mor Havuçlu Beluga Mercimek





Mercimeğin kardeşi siyah mercimek yani Beluga mercimeği yavaş yavaş ülkemizdede tanınmaya başladı. Oysa anavatanı bu topraklar olmasına rağmen bu güzel bakliyatı ithal etmek zorundayız bugün. Beluga havyarına benzediği için bu adı alan mercimek diğer türlere oranla daha ufak ve sert. Ama lif yönünden zengin olduğu gibi antosiyanin de içeriyor. Antosiyaninler koyu kırmızı, mavi, siyah bitkilerde bulunan ve 300’den fazla türü olan antioksidan özellikteki pigmentlerdir. Bildiğiniz gibi bir ürünün rengi koyulaştıkça antioksidan gücü de artar. Araştırmalar antosiyaninlerin kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine karşı risk azaltıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Beluga mercimeği düşük kalorili kompleks karbonhidrat kaynağıdır ve kompleks karbonhidratlar beslenme sonrasında enerjinin sürdürülebilir olmasını sağlar ve tokluk hissinin daha kalıcı bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olur. 

Bu koyu mor ve siyah renkteki boncuklara elbette mor havuç yakışır dedim. Hem küp şeklinde doğrayayıp haşlayarak, hem de daha tatlı bir aroma aldığı fırında ızgara olarak ekledim mor havuçları.






Malzemeler:
1 kase beluga mercimeği
2 adet kırmızı soğan
600 gr mor havuç
2 adet mor patates
2 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı muskat
tuz & karabiber
3 kaşık zeytinyağı
maydanoz






Mor havuçlardan iki adeti kenara ayırın kalanını ikiye bölüp fırın tepsisine yerleştirin.Üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Fırında 180C'de pişirin. 

Kırmızı soğanı, patates ve mor havuçları minik küp şeklinde kesin. Tencerenize zeytinyağını ekleyip kırmızı soğanları hafifçe kavurun. 

Havuçları ekleyip bir iki dakika çevirin. Patates ve mercimekleri ekleyin. Üzerlerine iki parmak aşacak kadar sıcak su ekleyin. Defne yaprağı, tuz karabiber ve muskatı ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısıp mercimekler yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika pişirin.

Servis ederken fırında pişirdiğiniz mor havuç ve maydanoz ile servis edin.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder