20 Aralık 2017 Çarşamba

Yılbaşı Kurabiyeleri








Yılbaşı yaklaşıyor. Hazırlıklar tüm hızla devam ediyor. Evler birbir süsleniyor, hediyeler alınıyor, yılbaşı menüleri hazırlanıyor. Koca bir yılın sonu geldi nihayet. Bloga bu yazıyı eklerken 208.ci tarifim olduğunu farkettim. İki yıl boyunca sizlerle paylaştığım tariflerim ikiyüzü geçmiş.



Her sene yılbaşı kurabiyeleri hazırlayıp çevreme ve arkadaşlarıma hediye etmeyi bir gelenek haline getirdim. Biraz da süslemelerine emek harcadığınızda, rengarenk kurdelalarla çok şık birer yılbaşı hediyesi oluyor bu güzel kurabiyeler.

Malzemeler:
400 gr un
225 gr tereyağ
180gr şeker
1 çimdik tuz
1 yumurta
1 çay kaşığı vanilya özütü




Oda sıcaklığında pomat kıvamındaki terayağını ve toz şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın. Yumurtayı ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Elediğiniz unu mikserin hızını düşürdükten sonra azar azar ekleyin.  Hamuru streç filme sarıp en az 2-3 saat buzdolabinda bekletin. Kurabiyelerin üzerini royal icing ile süsleyeceğim için kabartma tozu kullanmadım. Kurabiyelerin şekillerini koruyarak pişmeleri için bu önemli..



Buzdolabından çıkan hamuru ikiye bölün. Hafifçe unladığınız tezgah üzerinde hamuru dikkatlice 0.5-0.6mm kalınlığında açın. Dilediğiniz şekilde kesip, bir spatula yardımıyla şeklini bozmadan yağlı kağıt serdiğiniz tepsinizin üzerine yerleştirin. Tepsileri fırına vermeden bir 10 dakika daha buzdolabında bekletebilirsiniz. 180C de ısınmış fırında yaklaşık 14-16 dakika pişirin. Kenarları renk almaya başladığında kurabiyeleriniz pişti demektir. Yarı zamanda eşit pişmeleri için tepsileri çevirmeyi unutmayın. Bu miktarda hamurdan yaklaşık 30 adet kurabiye çıkıyor. (6-6.5 cm çapında)Pişen kurabiyeleri soğumaları için ızgara üzerine alın.



Royal Icing:
1 çay kaşığı krem tartar
1 çay kaşığı vanilya özütü 
3 yumurta akı
400-420 gr pudra şekeri
Jel gıda boyası



Pudra şekerini elekten geçirip temiz bir kabın içine alın.İçine krem tartarı ekleyip karıştırın. içinde bir damla bile yumurta sarısı olmayan yumurta aklarını ilave edip karıştırın. Sonra rengi beyazlaşıncaya kadar çırpın. Rengi griden beyaza döndüğünde yüksek hızda 2 dakika daha çırpın. Çok sert bir karışım olacaktır. Kaşıkla alıp ters çevirsenizde kaşığa yapışan ve saatlerce kaşıktan düşmeyen bir kıvamda olacaktır. Rengi bu aşamada eklemenizi tavsiye ederim. Kaseye aldığınız iki kaşık icinge çok az (çay kaşığı veya kürdanın ucuyla)jel gıda boyası ekleyerek karıştırıp istediğiniz tonda rengi elde edin.

Motif ve çizgiler için kıvam:
Üzerini icingle kapladığınız kurabiyelerin üzerini motif ve detaylarla süslemek için kullanacağınız icingin kıvamı ilk hazırladığınız icingden biraz daha gevşek olmalı. Bunun için bir kase icinge(2 tepeleme kaşık) 1-1.5 çay kaşığı su eklemeniz yeterli olacaktır. Kaşıktan koyu püre kıvamı gibi düşmeli ancak sulu olmamalı. Hazırladığınız icingi 1 numara uç kullandığınız krema torbasına koyup kenara ayırın. Birden fazla renk kullanacaksanız, yukarda belirttiğim gibi rengi hazırlayın. Karışımın 1/4'ünü ayırıp krema torbasına alın. Kalan renkli karışımların kıvamını ayarlayarak kaplama icingi olarak kullanın.

Kurabiyelerin üzerini kaplamak için:
İstediğiniz rengi elde ettiğinizde kurabiyelerin üzerini kaplamak için ihtiyacınız olan kıvam için iki çay kaşığı su ilave edin.(hazırda su ilave ettiğiniz karışım ise yarım veya bir çay kaşığı su yeterli olacaktır) Karışım kaşıktan baldan daha koyu bir kıvamda akmalı, kasede bıraktığı şekiller 14-16 saniyede kaybolmalıdır. Fazla su eklememenizi önemle tavsiye ederim. Kaplama icinglerini 2 veya 3 numaralı duy kullandığınız krema poşetlerine koyup kenara ayırın.

Soğuyan kurabiyelerin üzerini kaplamaya geldi sıra. Önce kurabiyelerin dış sınırını ince bir çizgi icing ile geçin. Aynı uçla ince sıralar halinde iç kısmını da kaplayın. Kürdan veya kalın bir iğne yardımıyla yuvarlak hareketlerle boş kalan yerleri doldurarak icingi yayın. Kurabiyeyi biraz sallayın. Hava kabarcıkları varsa iğne yardımıyla patlatın ve kuruması için kenara alın. Bu aşamada ıslak üzerine ıslak metodu kullanabilirsiniz. İster başka renklerle noktalar ekleyebilirsiniz, isterseniz alt alta çizgiler. Sonra da kürdan yardımıyla çizgilere 90 derece açıyla  üzerinden bir aşağıya bir yukarıya olmak üzere geçerseniz resimdeki efekti elde edersiniz.


İcing 2-3 saat içinde sertleşecektir. Üzerine dilediğiniz motifi sıkabilirsiniz. Bu aşamada yine dikkatli olmanız gerekir. Üstü sertleşmesine rağmen alt katlar hala yumuşak olabilir. Kurabiyeleri dikkatli tutmanız gerekir. Süslemeler bittiğinde ertesi günü icing tamamen kurumuş olacaktır. Kurabiyelerinizi dikkatlice poşetlere koyup ağzını sıkıca kapatın. Bir hafta tazeliğini koruyacaktır.


2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyorlar.Ben başka bir yerden bulduğum icing tarifini denemiştim ama o bir türlü kuruyup sertleşmemişti. Köpük gibi kalmıştı. Acaba çok fazla mı çırptım ben o zaman, ondan mı öyle oldu acaba. Ben pudra şekeri eriyene kadar çırpmıştım. Bide bu kurabiyeleri süslemesi akşama kadar sürüyo kuruması içinde açık bir şekilde ortalıklta bekletiyoruz. Bayatlamıyomu gerçekten? Çok soru sordum ama cevap verirseniz çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, öncelikle çok teşekkür ederim. Royal icing için pudra şekerine katacağınız su oranı önemli. Yumurta akının %90 ı sudur dolayısıyla kullandığınız yumurtanın boyutu bile tarifi etkileyecektir. Çok fazla su koymanız icingi dediğiniz gibi köpük köpük yapacaktır. Fazla çırpmanıza gerek yok. Kurabiyeleri ince açmayın, üzerine gelecek icing bazen ince açılmış kurabiyeleri nemlendirebiliyor ve yendiğinde şeker kurabiyenin tadını bastırabiliyor. Üzerini kaplamak ve ince süslerle dekore etmek için ihtiyacınız olan iki farklı kıvamdaki icing hazırlarken çok ama çok az su kattığınızdan emin olun. 1 maximum 1.5-2 tatlı kaşığı su yeterli oluyor. Yukardaki talimatlara dikkat edin. Şekerin kristalleşmesini önlemek için pudra şekerine 1-2 çay kaşığı sıvı glikoz şurubu ilave edebilirsiniz. Kurabiyeleri kapladıktan sonra ikinci kat için yaklaşık 2-3 saat beklemeniz gerek. Tamamen kurumaları 10-12 saat sürer. Bol tereyağlı bu kurabiyeler bayatlamıyor.

      Sil