12 Aralık 2017 Salı

Gingerbread House Zencefilli Kurabiye Ev



Yılbaşı gelmeden evlerinizi mis gibi kokusu ile kaplayacak, gözlerinize şenlik bu kurabiye evlerle süslemek ister misiniz? Yapımı gayet kolay, süslemesi biraz sabır istiyor doğru ama sonuç buna değer bence:)
Noelde evleri bu kurabiye evlerle süslemek bir gelenek. Bana çocukken en çok sevdiğim masallardan olan Hansel ve Gretel'de geçen  cadının ormandaki şeker ve kurabiyeden yapılma evini hatırlattığı için çok seviyorum sanırım. Önce kartondan bir kalıp hazırlamanız gerekiyor.

İhtiyacınız olan parçalar;
18x17 cm lik iki adet çatı parçası
16x8 cm lik iki adet yan
8x14 cm ve yüksekliği 21.5 cm olan iki adet ön ve arka yüz




Malzemeler:
300 gr tereyağ
(yemeyecekseniz margarin kullanabilirsiniz)
900 gr un
200 gr şeker
220 gr üzüm pekmezi
3 yumurta
1.5 kaşık zencefil (toz)
1 kaşık tarçın
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 kaşık karbonat
30 gr kakao

Royal Icing:
1 çay kaşığı krem tartar
1 kaşık limon suyu
2 yumurta akı
400-420 gr pudra şekeri




Kuru malzemeleri bir kabın içinde karıştırıp bir kenara ayırın. Şeker ve oda sıcaklığındaki tereyağını (yemeyecekseniz margarin kullanabilirsiniz) mikser yardımıyla 5-6 dakika çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyin. Pekmezi ekleyip bir dakika daha çırpın. Mikserin ayarını düşürerek unlu karışımı azar azar ekleyin. Ayaklı mikserde bu işlem daha kolay oluyor zira hamur epey katı olduğundan el mikserinizin motoru bir aşamadan sonra yeterli gelmeyebilir.




Hazırladığınız hamuru çok az unladığınız yüzeye alıp toparlayın. İkiye bölüp disk şekli verip düzleştirin. Streç filme sarıp dolapta 1 saat dinlendirin.




Dinlenen hamuru 0.5 cm kalınlığında açın. Kalıpları hamurun üzerine yerleştirerek keskin bir bıçak yardımıyla kesin. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize parçaları dikkatlice yerleştirerek 180 C fırında kenarları koyulaşıncaya kadar 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkan kurabiye parçalarının pencerelerini ve ön kapısını kesin. İyice soğuması için ızgara üzerine alın. Kenarların birleşmesi ve düz olması için soğuduktan sonra ince rende kullanarak düzleştirebilirsiniz.




Evi biraraya getirmek için royal icing kullanabileceğiniz gibi, toz şekeri eritip hazırlayacağınız karamel ile de yapıştırabilirsiniz. Bir saat içinde eviniz süslemeye hazır olacaktır. Royal icing kullandığınızda en az 24 saat beklemeniz gerekiyor onu önemle hatırlatmalıyım. Karamel kullanırken de çok dikkatli olun. Elinizi çok rahatlıkla yakabilirsiniz zira 120 C - 140 C arası olabiliyor şekerin sıcaklığı. Unutup parmağınızla taşan veya damlayan kısımları temizlemeye çalışırsanız parmağınızı ciddi şekilde yakarsınız. Çok dikkatli olun karamel göründüğü kadar masum değil:)





Yumurta aklarını temiz bir kabın içine alın. Pudra şekerini elekten geçirip kenara ayırın. Kar formu alıncaya kadar çırptığınız yumurtaya pudra şekerini azar azar ekleyin. Limon suyu ve krem tartarı da ekleyerek 5 dakika boyunca şeker kristalleri eriyinceye kadar çırpın. Kıvamlı karışımın bir kısmını evi monte etmek için ayırın. İnce duyla sıkacağınız desenler için karışımın kıvamını cok az su ekleyerek ayarlayın. Krema torbasına koyup kenara ayırın. Kalan karışıma istediğiniz rengi ekleyerek ( ben bebek mavisi kullandım çatı için) çatıyı kaplayacağınız icingi hazırlayın. Doğru kıvam icingin üzerine damlattığınız  şekillerin 10-12 saniyede kaybolmasıdır.




Çatıları royal icing ile kapladıktan sonra kurumasını bekleyip, kenara ayırdığınız beyaz icingle ince detayları ve motifleri sıkın. Kuruyan parçaları destek yardımıyla bir araya getirerek yapıştırın ve kuruması için 24 saat bekleyin. Eviniz hazır.








Artan kurabiye hamurunda farklı şekillerde kurabiyeler hazırlayıp süslemeniz mümkün.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder