2 Temmuz 2017 Pazar

Kayısı ve Şeftalili Galette

 Apricot & Peach Galette

Uzun uzun tart kalıplarıyla uğraşmak istemiyorum ama tart tadında taze meyveli bir tatlı yapmak istiyorum diyorsanız galetteler tam size göre. Hazırlaması 5 dakika sürüyor, hamuru buzdolabında 10-15 dakika dinlendiriyorsunuz. Hamuru açıp meyveleri ortasına yerleştiriyor, fırında da 25-30 dakika pişiriyorsunuz. Hem yapması, hem de yemesi keyifli. Mevsimin ilk kayısıları pazar tezgahlarını neşeli turuncularıyla süslemeye başlamışken yanına da şeftali eşlik etsin dedim ve bu güzel galetti hazırladım.



Malzemeler:
190 gr un
115 gr tereyağ 
50 gr şeker
60 ml soğuk su
1 çimdik tuz

İçi için:
2 kaşık mısır nişastası
8-10 adet kayısı
1 adet şeftali
2-3 kaşık şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
yumurta karışım
1 kaşık file fındık


Una tuz ve şekeri ekleyin. Robotta bu karışıma küçük küplere böldüğünüz soğuk tereyağını ekleyip çevirin.(2-3 dakika max pulse'da) Un sarı renk aldığında suyu ekleyin.10-15 saniye daha çevirin. Hafif unladığınız yüzeye karışımı alın. Hamura fazla yoğurmadan şekil verin, düzleştirip streç filme sarın. Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirin.( Bu hamuru bir gün önceden de hazırlayabilirsiniz)Fırını tepsinizle birlikte 190 C 'de ısıtın.  










Şeftali ve kayısıları dilimleyin. Nişasta, tarçın ve şekeri ekleyip karıştırın. İki kaşık şeker tartınızı çok tatlı yapmayacaktır. Eğer kayısılar ekşiyse şeker miktarını arttırabilirsiniz.

Dinlenen hamuru 4-5 mm kalınlığında hafifçe unladığınız yağlı kağıt üzerinde açın. Tart hamurunun ortasına meyveleri kenarında 2,5-3 cm boşluk kalacak şekilde yerleştirin.(meyvelerin suyunu eklemeyin) Kenarları meyvelerin üzerine katlayarak kapatın. Yumurta karışımını kenarlara sürün. Tüm tartın üzerine kenarlar da dahil olmak üzere hafif toz şeker serpin. File fındıkları kenarlara serpiştirin. Fırında ısınan tepsinizin üzerine altına yerleştireceğiniz düz bir destek yardımıyla galettinizi yağlı kağıt ile birlikte ısınan tepsinize kaydırın. Üzeri kızarıncaya kadar 25-30 kadar pişirin. Arada galetti eşit pişmesi için çevirin. 10 dakika sonunda alttaki yağlı kağıdı kaldırabilirsiniz.(Fırın taşınız varsa yağlı kağıt ile birlikte ısınan taşın üzerinde pişirebilirsiniz)


 Dilerseniz servis ederken üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

Afiyet Olsun






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder