12 Temmuz 2017 Çarşamba

Kremalı Sarıkız Mantarı Soslu Misket Köfte


Haziran ve Temmuz ayları halk arasında sarıkız yada tavuk mantarı olarak bilinen bu lezzetli ve kıymetli mantarın mevsimidir. Eylül ayına kadar hatta bazen ekim-kasım aylarında da bu güzel sarı mantara ormanlarda rastlamak mümkündür. Trompet yada borozan mantarı uzaktan kardeşidir. Son derece lezzetli güzel bir aroması olan, sarıdan turuncuya hatta bazen hafif pembeye çalan tonlarda mükemmel bir mantardır.  Hazır mevsimi iken ve ulaşmak kolayken sarıkız mantarlı bir kaç tarif hazırlamak istedim. Yabani mantarların lezzeti süpermarketlerden aldığımız mantarların lezzetiyle karşılaştırılamaz bile.



Malzemeler:
400 gr kıyma
2 ortaboy soğan
250 gr taze sarıkız mantarı
1 adet yeşil köy biberi
1 adet kırmızı biber
200 ml krema( 80 ml kaymak)
1/2 bardak beyaz şarap(yada su)
1 çay kaşığı muskat
1 tatlı kaşığı kişniş
tuz&karabiber
1 dal taze kekik
1/4 demet maydanoz
1 kaşık zeytinyağı
1 kaşık tereyağ




Mantarları yıkamadan bir fırça yardımıyla temizleyin.Kıymaya tuz karabiber,kişniş kıyılmış maydanoz ve 1 kaşık kıyılmış taze kekik ekleyip yoğurun. Ufak toplar haline getirip 1 kaşık zeytinyağı eklediğiniz demir döküm tavada kızartın. Pişen köfteleri kenara ayırın. 




Aynı tavada ince dilimlediğiniz soğanları soteleyin.İnce dilimlediğiniz yeşil ve kırmızı biberleri ekleyin ve karıştırın. Büyüklüklerine göre ikiye ve dörde böldüğünüz sarıkız mantarlarını ekleyip bir iki dakika soteleyin.  Tuz karabiber ve muskatı ve köfteleri ekleyin. Beyaz şarabı ilave ettikten sonra düşük ısıda yemeği 10-15 dakika pişirin. En son kremayı ekleyip karıştırın. 1-2 dakika sonunda tencerenin altını kapatın. İnce kıyılmış maydanozu ekleyin ve taze kekik yaprakları ile süsleyip sıcak sıcak servis edin.
Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder