19 Ekim 2020 Pazartesi

Elma Şekeri



Cadılar Bayramına az kaldı. Pinterestte dolaşırken gördüğüm siyah elmalara bayıldım ve mutlaka yapmalıyım dedim.Çocukluğumdan beri elma şekeri yemedim ama bu elma şekeri yapmama engel değil:)

Öncelikle en önemli konu şekerin kaynama derecesi. 150 C de çıtır şeker kıvamına ulaşıyor (hard crack 146-154 C arası)  Suyun tamamı 99% buharlaşmış oluyor bu aşamada. Katacağınız su miktarı çok önemli değil başta. Ama çok su eklerseniz şekerin 150 C ye uşalmasını geciktirirsiniz. O yüzden şeker ölçünüzün 1/5 yada 1/6 sı oranında su kullanın.


Malzemeler:

5-6 adet elma

2 kase şeker ( 300-350 gr)

1/3 kase su (50-60 ml)

1 kaşık beyaz sirke

 ( yada 1 silme çay kaşığı krem tartar)

1 tatlı kaşığı gıda boyası kırmızı

1 çay kaşığı aktif karbon


Şeker , su, sirke  ve kırmızı gıda boyasını bir sos tenceresine (kaçarola) alıp orta yüksek ateşte karıştırmadan kaynatın. Atada kristalleşmesini engellemek için fırça ve su yardımıyla kenarlardaki şeker kristallerini temizleyin. Bir mutfak termometresi kullanmanızı tavsiye ederim. Ve ellerinize dikkat. Şeker yanığı çok tehlikeli.



Şeker 150 C ye ulaştıktan sonra kabarcıkların yok olması için 1 dakika bekleyin. kırmızı elmaları kapladıktan sonra kalan şekere aktif karbonu ekleyin (veya siyah gıda boyası) Bir kaşık su ekleyip tekrar düşük ısıda kaynatıp 150 c ye ulaşan siyah şekerle hızlıca aynı işlemleri tekrarlayın. Elmaları yağlı kağıda aktarın. Tamamen sertleşmeleri için 15-20 dakika bekleyin.

🖤🖤🖤🖤

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder