28 Nisan 2018 Cumartesi

Semizotu Yemeği



Semizotunun faydalarından bahsetmiştik. Omega 3 yağ asidi olan EPA (eicosapentaenoic acid),  başta C ve A vitamini olmak üzere niasin, riboflavin, folat, B6 vitamini ve  kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez gibi mineraller bakımından oldukça zengin olduğunu. Ramazan ayında oruç tutanlar için iftarda tavsiye edeceğim sebzelerin başında semizotu geliyor. Gün boyunca susuz kaldığınız için akşam hafif ve sulu bir yemek yemek önemli, yukarda saydığım tüm yararlı besinleri de içerdiği düşünüldüğünde semizotunu yaz aylarında mutfağınızdan eksik etmeyin derim.




Malzemeler:
1 demet semizotu
1 diş sarımsak
1 adet soğan
1 iri domates
2 kaşık zeytinyağı
1 adet havuç
tuz / karabiber
3-4 adet kurutulmuş acı biber(isteğe bağlı)

Semizotunu iyice yıkayıp süzün. Küp şeklinde kestiğiniz soğanları bir çay kaşığı tuz ile birlikte eklediğiniz zeytinyağında hafifçe kavurun. Dilimlediğiniz havuçları ve rende sarımsağı ekleyin. Bir iki dakika pişiririn. Semizotunu irice doğrayıp bu karışıma ekleyin. Karıştırın. Domatesi doğrayın ve içine ekleyin. Tencerenizin kapağını kapatıp kısık ateşte kendi suyunda 10- 15 dakika pişirin.

Normalde bu yemeğe bulgur, pirinç yada yarma buğday ekleyerek de pişiriyorum. Ancak aylardan ramazan, bu sulu yemeğin yanında güzel bir dilim ramazan pidesi yeneceği için içine başka birşey eklemenize gerek yok diye düşünüyorum.

Yine yanında semizotu yapraklarıyla hazırladığınız yoğurtlu semizotunu servis edebilirsiniz. İçinde 1 diş sarımsak, taze nane,  süzme yoğurt ve semizotu var. Dilerseniz içine ince dilimlenmiş salatalık da ekleyebilirsiniz. 



Semizotu salatasının tarifi linkte..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder