31 Aralık 2020 Perşembe

Mor Tatlı Patatesli Fava


 Mor tatlı patatesin hem o nefis lezzeti hem de o şahane rengiyle fava yapmalısınız mutlaka.. Renk ayrı lezzeti ayrı güzel oldu. 2020'yi kapatırken soframda yerini alan son mor renkli tarifim.


Malzemeler:

2 adet mor tatlı patates( ube) 

haşlanmış ve kabukları soyulmuş

400 gr iç bakla

1 iri soğan

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 fincan zeytinyağı


Baklaları suda 4-5 saat ıslatın.  Diğer tarafta ubeleri soymadan haşlayın. Kabuklarını haşlandıktan sonra ayıklarsanız rengini muhafaza edersiniz. Tencereye baklaları, 4'e bölünmüş soğanı, tuz ve şekeri ileve edin. İki parmak geçecek kadar su ilave edin ve altı kısık pişmeye bırakın. Pişen baklaları mor tatlı patatesleri de ekleyerek blenderdan geçirin. Zeytinyağını ekleyin. Kalıplara döküp soğumasını bekleyin.

                              Afiyet olsun

19 Aralık 2020 Cumartesi

Zencefilli Yılbaşı Kurabiyeleri / Gingerbread Cookies

Gingerbread Cookies

 

Zencefilin yemekleri koruyucu özelliği keşfedildiğinden beri pasta, kurabiye ve ekmeklerde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Anavatanı Çin olan zencefilin baharat yoluyla Avrupaya geldiği bilinmektedir. 

Gingerbread kurabiye, kek ve ekmek olarak değişik şekillerde değişik kültürlerde üretilmekte. Ama sanırım tüm Avrupa ülkelerinden  Almanya'da bu gelenek uzun yıllardır süregelmekte. 1600'lü yıllarda gingerbread (Lebkuchlen) Nuremberg'de Lebkuchler denilen ustalar tarafından üretilip aralık ayında semt pazar ve fuarlarında satılan bir spesiyaliteydi. O dönemlerde gingerbread başkenti olan Nürnberg bir çok pasta ve ekmek ustasını sanatçıları, heykeltraşları kendine çeken bir kent olmuştu. Usta sanatçılar tahtadan kalıplar oyarken, kalp, melek ve diğer muhteşem şekillerde  pişen kurabiyeler de sanatçılar tarafından glazür ve altın varakla süsleniyordu.

19. yüzyılda Grimm Kardeşlerin Almanların  ünlü masalları Hansel ve Gretel'i yayınlamalarıyla gingerbread modernleştirilip romantikleştirildi. Noel bu kek ve kurabiyeler olmadan anılmaz hale geldi. Noel ve yeni yılın yaklaştığı şu günlerde tarifini vereceğim bu kurabiyeleri hediye olarak arkadaşlarınıza götürebilirsiniz. Kışın soğuk günleri yaklaşırken bu baharat aromalı kurabiyeler içinizi ısıtacak...



Malzemeler:
150 gr esmer şeker
180 gr tereyağ
1 iri yumurta
230 ml pekmez
450 gr un
2 tatlı kaşığı toz zencefil
2 tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı kakao
1 portakal rendesi
1 silme tatlı kaşığı karanfil
1-2  çay kaşığı yeni bahar
2 adet yıldız anason (dövülmüş)
5-6 adet kakule (dövülmüş)
1 çay kaşığı toz kişniş 
1 çay kaşığı muskat rende
1 silme tatlı kaşığı kabartma tozu*
1/2 çay kaşığı karbonat*
 (icing yapacaksanız eklemeyin,kabarıp şekli bozulmasın)
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 çimdik tuz
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
3-4 yemek kaşığı portakal suyu



Tereyağını eritin ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın. Geniş ve derin bir kapta yumurta ve esmer şekeri tuzla beraber iyice çırpın. (2-3 dakika)Erimiş tereyağını azar azar ekleyin. (Tereyağ oda sıcaklığında olmalı, yumurtanız kesilmesin)En son pekmezi bu karışıma ilave edip karıştırın.

Unu 3-4 seferde bu karışıma ilave edip spatula yardımıyla hamuru karıştırın. Yarı zamanda sirke ve portakal suyunu ekleyin.Kalan unu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. En son gerekliyse 1 yemek kaşığı soğuk su daha ilave edebilirsiniz. Karışımı ikiye bölüp streç filme sarın. Buzdolabında en az 1 saat ile 24 saat arası dinlendirin. 





Fırını 180 C de ısıtın. Hamuru buzdolabından çıkarın. 5 dakika dışarda beklettikten sonra hafifçe unladığınız bir yüzeyde 3-4mm kalınlığında açın. Kurabiye kalıpları ile şekilleri kesip yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde yaklaşık  7-8 dakika pişirin. ( daha uzun süre piştiğinde daha gevrek ve daha uzun süre bayatlamadan saklayabilirsiniz.) Kalıplarınız küçükse pişirme süresini kısaltmalısınız. Uç kısımlar renk aldığında fırın tepsinizi çıkarın. Tepside 1-2 dakika dinlenen kurabiyeleri soğumaları için ızgara üzerine alın.

2 Aralık 2020 Çarşamba

UBE DALGONA COFFEE 💜/ Mor Tatlı Patatesli Dalgona Kahve nasıl Yapılır?




Mor tatlı patates Filipinlere has bir kök sebze türü. İsmi Ube veya purple yam. Youtube kanalıma bu nefis sebze ile yapılan bir sürü tarif yükledim. Sebze denildiğine bakmayın, daha çok tatlılarda kullanılmasının sebebi, inanılmaz lezzetli olması ve piştiğinde etrafa yayılan o kendine has gül, narenciye ve badem kokuları..

Ubeli Dalgona Kahvesini mor tatlı patates ile yapılan ve ube hayala denilen reçel ile yaptım. Rengi de tadı da nefis oldu.

Ube hayala da yine Filipinler'de yapılan mor tatlı patates reçeli diyebileceğimiz bir tatlı. İçinde kondanse süt, buharlaştırılmış süt, haşlanmış ve rendelenmiş ube, hindistancevizi sütü, tereyağ ve şeker konularak pişirilir ve bir sürü tatlı tarifinde de kullanılır.


Malzemeler:

200-250 ml süt
1 kaşık ube hayala
2 kaşık nescafe
2 kaşık sıcak su
1 tatlı kaşığı şeker





19 Kasım 2020 Perşembe

Mısır Tortilla / Masa Nasıl Yapılır? Nikstamalizasyon nedir?




Normal mısır unu ve su kullanarak tortilla yapamazsınız. Mısır unu hamuru bir arada tutacak yapısal elementlere ve glutene sahip değildir. Hamur kolaylıkla dağılır. Bu yüzden özel bir mısır unu  ''masa harina'' kullanılır. Bu un mısır taneleri nikstamalize olduktan sonra hamur haline getirilip, kurutulması ve sonra da öğütülmesi sonucu elde edilir. İsmi uzun ve zor gibi görünse de nikstamalizasyon kısaca alkali suda pişirme demektir. Suyun alkali derecesi 7 civarındadır. Bu işlem için suyu yaklaşık 12-13 PH'a getirmek gerekir.

Mısır Amerika kıtasına ait bir bitkidir. Bundan yaklaşık 10.000 yıl önce evcilleştirilmiştir. Yaklaşık 4000 yıl önce yine  Mezoamerikan yerlileri,  temel besin olarak kullandıkları mısırı alkali solüsyonda pişirdiklerinde daha kolay hazmedilen, vitamin değeri yüksek bir ürüne dönüştüğünü farketmiş ve mısırı bu şekilde tüketmeye devam etmişlerdir.

Bu işlemin çok önemli bir nedeni vardır. Temel gıda maddesi olarak mısırı tüketen topluluklarda zamanla B3 yani Niacin eksikliğinden kaynaklanan ve ölümcül olan pellegra hastalığı görülür. Ciltte çıkan kızarıklıkları ishal ve bunama, hafıza kaybı gibi sinir sistemi bozuklukları takip eder. Tedavi edilmediğinde ölümcüldür. Mısır aslında B3 vitamini bakımından zengindir, ancak başka moleküllere bağlı olduğundan insanlar tarafından absorbe edilemez. Alkali solüsyonda pişen mısır B3 vitaminin absorbe edilmesini sağlar, proteinleri dengeler ve nişastayı modifiye ederek hazmını kolaylaştırır.

Mısırda oluşan kimyasal ve fiziksel değişiklikler sadece bunlarla da kalmaz. Öncelikle rengi hemen koyu bir sarıya dönüşür ve kokusu da hemen değişir, tereyağı ve kestane balı kokusunu hemen fark edersiniz. Son derece sert olan mısır zarı taneden daha kolay ayrılır, ortaya çıkan pektinler jelleşir ve sıkı bir ağ oluşturur. Bu ağ su moleküllerini tutar, hamura esneklik verir. 





Mısır Avrupa kıtasına getirilir ancak Maya ve Azteklerden öğrenilen pişirme yöntemi getirilmez. Yine sadece mısır ile beslenen yoksul toplumlarda pellegra hastalığı yüzbinlerce can alır. Bugün Türkiye'de mısırın bu işlemden geçirilip un haline neden getirilmediği konusunda şaşkınım açıkçası.

Alkali solüsyon aslında çok sık yaptığımız birşey. Kireç kaymağı.Balkabağı tatlısı, ceviz,patlıcan,karpuz kabuğu reçeli vs yapmak için çok sık kullanılır. 

Masa yapmak için kullanılan mısır taneleri nişasta yönünden zengin olmalı, ihtiyacımız olan cins dent mısır yani atdişi mısırı. Bu cins sanırım yemlik olarak üretiliyor ama bulmakta epey zorlandım. Atdişi bulamazsanız (cin mısırı olmaz) koçanında kurumuş şeker mısırı (süt mısırı)yada sert mısır (flint corn) kullanabilirsiniz. 

500gr mısır için yaklaşık 1,5-2  litre suya ihtiyacınız olacak.
Kullanacağınız sönmemiş kireç oranı litre başına 40-45 gr.
Sönmemiş kireci solumak ciğerlere büyük zarar verir, bu işlemi havadar, mümkünse açık bir mekanda eldiven ve maske takarak yapın. Suya kireci eklediğinizde reaksiyona girip ısısı yükselecektir, çok dikkat edin. Isıya dayanıklı bir kap kullanın. Bir gün beklettiğinizde sönmüş kireç dibe çökecek üstte berrak bir su (kireç kaymağı) olacaktır. Fazla bulandırmadan ve yine ellerinize dikkat ederek bu suyu alın ve mısırları yukarıdaki videodaki gibi hazırlayın..





 

26 Ekim 2020 Pazartesi

TATLI & ACI SOS ( SWEET CHILI SAUCE)

 


Malzemeler:

100 ml pirinç sirkesi (elma veya)
90 ml su 
60 gr şeker 
2 diş ezilmiş sarımsak
1 çay kaşığı ezilmiş taze zencefil 
1,5 kaşık soya sosu
1 kaşık mirin (beyaz üzüm sirkesi)
1/2 kaşık biber salçası(illa gerekli değil)
2-3 kaşık öğütülmüş acı biber 
(tane olarak kurutulmuş olanlardan)
2  tatlı kaşığı mısır nişastası+ 30 ml su









Bu ölçüyü iki katına çıkarabilirsiniz. Ben küçük bir kavanoz yaptım. Şeker , sirke, ve suyu sos tenceresine döküp şeker eriyinceye kadar bir taşım kaynatın. İçine  mirin,soya sosu, ezilmiş sarımsak ,zencefil, salça ve biberleri ekleyin. Suda erittiğiniz mısır nişastasını ekleyerek karıştırarak pişirin, kıvamı fazla ise az su ekleyerek ayarlayın. 






19 Ekim 2020 Pazartesi

Elma Şekeri



Cadılar Bayramına az kaldı. Pinterestte dolaşırken gördüğüm siyah elmalara bayıldım ve mutlaka yapmalıyım dedim.Çocukluğumdan beri elma şekeri yemedim ama bu elma şekeri yapmama engel değil:)

Öncelikle en önemli konu şekerin kaynama derecesi. 150 C de çıtır şeker kıvamına ulaşıyor (hard crack 146-154 C arası)  Suyun tamamı 99% buharlaşmış oluyor bu aşamada. Katacağınız su miktarı çok önemli değil başta. Ama çok su eklerseniz şekerin 150 C ye uşalmasını geciktirirsiniz. O yüzden şeker ölçünüzün 1/5 yada 1/6 sı oranında su kullanın.


Malzemeler:

5-6 adet elma

2 kase şeker ( 300-350 gr)

1/3 kase su (50-60 ml)

1 kaşık beyaz sirke

 ( yada 1 silme çay kaşığı krem tartar)

1 tatlı kaşığı gıda boyası kırmızı

1 çay kaşığı aktif karbon


Şeker , su, sirke  ve kırmızı gıda boyasını bir sos tenceresine (kaçarola) alıp orta yüksek ateşte karıştırmadan kaynatın. Atada kristalleşmesini engellemek için fırça ve su yardımıyla kenarlardaki şeker kristallerini temizleyin. Bir mutfak termometresi kullanmanızı tavsiye ederim. Ve ellerinize dikkat. Şeker yanığı çok tehlikeli.



Şeker 150 C ye ulaştıktan sonra kabarcıkların yok olması için 1 dakika bekleyin. kırmızı elmaları kapladıktan sonra kalan şekere aktif karbonu ekleyin (veya siyah gıda boyası) Bir kaşık su ekleyip tekrar düşük ısıda kaynatıp 150 c ye ulaşan siyah şekerle hızlıca aynı işlemleri tekrarlayın. Elmaları yağlı kağıda aktarın. Tamamen sertleşmeleri için 15-20 dakika bekleyin.

🖤🖤🖤🖤

3 Ekim 2020 Cumartesi

PANCARLI ELMA TURŞUSU



Elma turşusu gerçekten çok lezzetli oluyor. Sirke ile hazırlanan turşular genelde çabucak hazır oluyor. Ama aynı şekilde hızlı tüketilmek zorunda. Hazırladıktan sonra buzdolabına kaldırın, 3-4 günde turşunuz hazır.

İster lakto fermnntasyon (sadece tuz ile) ister asetik asit fermantasyon ile (sirke) turşu hazırlayın, turşu suyu klor içermemelidir. O yüzden içme suyu kullanılır. Tuz olarak ise sofra tuzu değil, kaya yada deniz tuzu kullanılır.

Malzemeler:
2 adet haşlanmış pancar
4-5 adet elma
30 gr kaya tuzu(deniz tuzu)
40 gr şeker
350 ml sıcak su (*içme suyu)
200 ml üzüm sirkesi
1 çay kaşığı rezene tohumu
1 yemek kaşığı tane kişniş 
2 adet defne yaprağı
2 diş sarımsak
2 adet 400 ml kavanoz ( *kapaklar ve kavanozlar 15-20 dakika 120 C fırımda sterilize edilmiş olmalı

Kavanozları tepeleme hazırladığınız baharat ve sirkeli su ile doldurun. Elma ve pancarların hava ile temas etmemesine dikkat edip kavanoz kapaklarını sıkıca kapatın. Buzdolabında saklayın .

Daha uzun süre saklamak isterseniz kavanozları kaynayan suda kapakları alta gelecek şekilde 5 dakika kaynatın.





1 Eylül 2020 Salı

İncirli Dondurma Ceviz Ve Çikolata Sos ile & DONDURMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?


İncir mevsimi gelmişken inciri değerlendirme yollarından biri özellikle de bu sıcak günlerde dondurma olmalı:) Genelde halk arasında biz her şeye dondurma diyoruz. Ama 5 ana başlık altında soğuk yenen dondurulmuş tatlıları sıralayabiliriz.

Dondurma aslında baz olarak custard denilen , yumurta süt/krema ve şekerle hazırlanan kremadan yapılır.Bu bazın üstüne dilediğiniz malzemeleri katarak farklı çeşitler elde edebilirsiniz.En yüksek yağ oranına sahip donmuş tatlıdır. Ticari dondurmalar yüksek hızda çevrilerek soğutulduğu için ( ve gliserinden ,nişastaya bir sürü kıvam arttırıcı kimyasal eklendiği için )fazla miktarda hava kabarcığı içerir ve dokusu bu yüzden kendine hastır.
(Soft Serve ise (mc donalds da satılan dondurma:) daha az süt ürünü ama çok fazla hava katılmış ve daha düşük ısılarda dondurulmuş yumuşak bir dondurmadır)

Gelato Meyve, aroma verecek her türlü malzeme, şeker ve krema/süt ile hazırlanır. İçinde yumurta yoktur.Yavaş karıştırılarak soğutulduğu için içinde daha az hava olduğundan, kremamsı ve daha yoğun bir yapısı vardır.

Semifreddo Yine Gelato gibi italyan bir dondurma çeşididir.İtalyanca yarı donmuş demek olan bu dondurma çeşidi karıştırılmadan dondurulan bir ürün olduğu için evlerde kolaylıkla yapılabilir. Aynı dondurma gibi hazırlanan baza (custard) dondurulma esnasında çırpılmış krema eklenerek yapılır.Genelde kek veya tart formunda servis edilir.





Sherbet Türk şerbetlerinin isminden ilham almış bu ürün sorbe ve gelato arasında yer alır. Meyve, şeker( şurup)ve az miktarda süt ürününden yapılır. Yine meyve ürünleri ile sınırlıdır ama içinde bulunan sütü ürünü dokusunun sorbeden biraz daha yumuşak olmasını sağlar.

Sorbe Şeker/şurup ve meyveden hazırlanır. Malzemeden dolayı sadece meyve çeşitleriyle sınırlıdır. İçinde yağ olmadığı için içlerinde en buzlu ve hafif donmuş tatlı budur diyebiliriz.

Granita Sicilya bölgesine ait bu buzlu tatlı, su, meyve ve şekerden yapılır.Sorbeden farkı içerdiği iri buz parçalarıdır.Sorbeye oranla daha az şeker ve daha fazla su içerir.

Dondurulmuş Yoğurt yodo:)))Baz olarak yoğurt kullanılarak yapılan hem lezzetli hem de besleyici ve benim favorim olan donmuş tatlılardandır.

Parfait den de bahsetmezsek olmaz. Fransız tatlısı orjinalinde şurup(şeker ve su)  yumurta, krema(double cream %45-48 oranında yağ içerir)) ve arzu edilen aromalarla hazırlanır.Uzun ince bir kalıpta dondurulup dilim olarak servis edilir.İlk parfait tarifinin kahveli olduğunu da hatırlatalım:)





İncirli Dondurma için malzemeler:
9-10 adet siyah incir
60-80 gr esmer şeker
2-3 kaşık bal (kestane balı)
200 ml krema
50 ml süt
1 fincan su
1 çimdik tuz


İki adet inciri ayırın, kalanını ortadan ikiye bölüp, ısıya dayanıklı bir fırın kabına kabuk kısmı yukarıda kalacak şekilde dizin. Şeker ( illa eklemek zorunda değilsiniz) ve suyu ekleyip, önceden ısınmış 180 C fırında şeker eriyip incirler hafif kızarmaya başlayıncaya kadar 10-12 dakika pişirin. 5-10 dakika soğumasını bekleyip blendera aktarın. İçine krema,süt, bal bir çimdik tuz ekleyip blenderdan geçirin. Bir kaba aktarın. Kalan incirleri kabuklarıyla beraber küp şeklinde kesip karışıma ekleyip karıştırın. Üzerini kapatıp, buzlukta 6-10 saat dondurun. 

💜Afiyet Olsun💜


31 Ağustos 2020 Pazartesi

Gökkuşağı Renklerinde MEYBUZ Meyveli Sorbe yapımı



Aslında dileyen hiç şeker koymadan da bu dondurmaları yapabilir. Mantık daha önce verdiğim 👉 SORBE tarifinin aynısı. Elinizde hangi meyveler varsa küp şeklinde doğrayıp tartın. Bu oranın 1/4 oranında şeker ve biraz limon suyu ekleyip blenderdan geçirin. Meyveleri blenderdan geçirmeden önce buzlukta 1-2 saat dondurursanız işlem daha kolay olacaktır.

Ben evde olan malzemeleri kullandım.

Armut, (ananas veya limon sorbe olabilir sarı renk için)
Nektarin kullandım (şeftali veya kayısı kullanabilirsiniz) 
Üzüm ve böğürtlen karışımı(yaban mersini şahane olur mavi renk için)
Vişne ve 
kivi kullandım.



 Tüm malzemeleri hazırladıktan sonra kalıplara sırasıyla aktarıp (her renk arası 5 dakika buzlukta bekletebilirsiniz) buzlukta 6-8 saat arası beklettim.

İşinizi kolaylaştırmak için, meyve karışımlarını sıkma torbalarına aktarabilirsiniz..





21 Ağustos 2020 Cuma

Yodo / Böğürtlen Sorbeli & Vanilyalı Yoğurtlu Dondurma




Yoğurttan yapılan dondurmalara Frozen Yogurt'un kısaltılmışı olan Fro-Yo deniliyor madem ben de o zaman yoğurtlu dondurmaya YO-DO diyorum. Aslında katılan yoğurt yada peynir karışımı (labne, krem peynir ,lor vs)dondurmanın tadını cheesecake tadına dönüştürüveriyor. Bu tatlı tuzlu tadı çok seviyorum.

Önce böğürtlen sorbeyi hazırladım. Bunun yapılışı için  👉 ŞEFTALİLİ DONDURMA tarifine bakın. Yaklaşık 400 gr donuk böğürtlen için 100 gr şeker, 1/2 limon suyu ve bir , iki fincan da su ekledim. Hepsini blenderdan geçirmeniz yeterli. 

Malzemeler:
400 gr yoğurt
200 ml krema
100 gr şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü




Tüm malzemeleri blendardan geçirip çabuk donması için yayvan bir kaba aktarıp buzluğa kaldırın. Yarım saat sonra bir çatal yardımıyla karıştırın. Bir saatin sonunda tekrar karıştırın. Bir iki kez daha karıştırma işlemini tekrar ederek buz kristallerinin daha küçük kalmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bulduğum diğer bir yöntem ise dondurma tamamen donduktan sonra, blenderdan geçirip, buz tanelerini parçalayarak küçültüp daha kremamsı bir dondurma elde etmek. Sonra tekrar kaba aktarıp buzluğa kaldırabilirsiniz. Böğürtlenli sorbeyi soğukken ve yoğurtlu dondurmanız biraz donmaya başlamışken ekleyin. Bir kaşık yardımıyla bir iki kez üzerinden geçin. Çok fazla karıştırırsanız iki dondurma birbirine karışıp, rengi pembeye dönecektir. Bu aşamada dikkatli karıştırın. 

Eğer Popsicle kalıplarınız varsa bir kaşık sorbeden, bir iki kaşık da yoğurtlu dondurmadan ekleyerek kalıpları doldurun. 30-45 dakikada hazır olacaklardır.

Şimdiden afiyet olsun..







18 Ağustos 2020 Salı

Vişne Ketçap

Sour Cherry Ketchup


Ketçap sevmeyen insan çok azdır herhalde.. Pancar ketçap tarifimden sonra yaz aylarının prensesi vişne ile ketçap denemek istedim, çok da şahane oldu.. Sadece patatesin yanında değil, et, tavuk ve hamburger için de ideal bir sos oldu bence:) Malzemeler ve baharatlar tamamen aynı. Ketçap yaparken kullanmanız gereken herşey bu tarifde de var. Sadece vişne biraz daha sulu olduğu için, biraz daha düşük ısıda pişirip suyunu çektirmek gerekiyor.

Malzemeler:
300 gr çekirdeksiz vişne
2 kaşık esmer şeker
1 fincan elma sirkesi
2 kaşık balsamik sirke
1 diş sarımsak
1 mini kırmızı soğan
1 kaşık zeytinyağı
1 adet defne yaprağı
1/2 adet kereviz sapı
(1-2 adet kereviz yaprağı)
1 çay kaşığı tarçın
2 tane karanfil
1 silme tatlı kaşığı kişniş
1/2 çay kaşığı muskat rende
1 çay kaşığı zencefil
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet chili biber(isteğe bağlı)




Soğanı küp şeklinde doğrayın, sarımsağı ezin. Domates salçası ile beraber bir kaşık zeytinyağı ile birlikte salça, soğan ve sarımsağı  kavurun. Pişen karışıma vişneleri, defne yaprağı, kereviz sapı ve baharatları ekleyip karıştırın. Düşük ısıda vişneler suyunu çekene kadar 15-20 dakika kapağı açık pişirin. Defne yaprağı ve kereviz sapını ayırıp kalan karışımı blendera alın sirke, tuz ve karabiber ekleyip blenderdan geçirin. Karışımı tencereye aktarıp kıvam alıncaya kadar bir 5-10 dakika daha düşük ısıda arada karıştırarak pişirin.

Ilıklaşan ketçabı temiz bir kavanoza aktarıp buzdolabına kaldırın. İki,üç hafta içinde tüketin.

Afiyet Olsun




6 Ağustos 2020 Perşembe

Şeftalili Dondurma


Malzemeler:
1 kg şeftali
250 gr toz şeker
1/2 limo suyu



Yazın vazgeçemeyeceğiniz tariflerden birisi olmaya aday. Aslında dondurmadan ziyade sorbe tarifi bu. Dondurmada baz olarak kullanılan krem anglez yok, (yani yumurta, süt/krema ve şekerden yapılan karışım)sadece şeker ve meyve var. Burda sanırım püf noktası şeker oranını doğru ayarlamak. Şeker doğal bir antifriz olduğundan oranı doğru ayarlandığında içinde buz tanelerinin pütür pütür gelmediği, kremamsı bir dondurma elde etmiş oluyoruz. 

Farklı meyveler kullanarak farklı lezzetlerde dondurma yapmanız mümkün. Kayısı,kavun,erik, vişne, karadut ve böğürtlen favorilerimden:)



Ben şeftalinin kabuklarını soymadım, arada kırmızı benekleri görmek hoşuma gidiyor. Tercih sizin. Doğradığınız şeftalileri buzlukta iyice dondurun. Blendera alıp şekerle birlikte 1-2 dakika çevirin. İçine limon suyu ekleyip pürüzsüz oluncaya kadar blenderdan geçirip, bir kaba aktarın. Tekrar sertleşmesi için yaklaşık 4-6 saat buzlukta bekletin. 

Afiyet Olsun

11 Temmuz 2020 Cumartesi

Fırında Sebzelerle Süslenmiş Kabak Mücver

Oven Baked Zucchini Fritter


Bu fırında mücver değil tam olarak. Mücverart daha ziyade:) Kızarmış mücverden daha hafif ama aynı zamanda en az kızarmış mücver gibi üzeri çıtır çıtır.Sebzelerle süslediğiniz zaman üzerini neredeyse pizzaya benziyor.İçinde sadece rende kaşar peyniri var  bir de tart kalıbını yapışmaması için un ve tereyağı ile kapladım.Üzerindeki sebzelerin daha çıtır çıtır olması için de üzerine biraz zeytinyağı gezdirdim..





Malzemeler
3 adet kabak ve çiçekleri
200 -220 gr un4 yumurta
100 gr kaşar pey
1 kaşık tuz
1 kaşık karabiber
1 kaşık keraviye
1 kaşık susam
1/2 soğan
1 adet kapya biberi
2 kaşık mısır
5-6 adet zeytin
5-6 adet yeşil zeytin
2-3 dal dereotu 
zeytinyağı




200 C fırında arada kalıbı çevirerek pişirebilirsiniz. Üzerini nar gibi olduğunda mücveriniz hazır. Rendelenen kabakların suyunu ne kadar iyi sıkarsanız o kadar iyi tabii ki.Keraviye çok sevdiğim bir baharat olduğu için ekledim, illa şart değil.

Youtube kanalımdan yapılışını izleyebilirsiniz. Hem lezzetli hem de şahane görünümlü bir mücver oldu.Bu arada kanalıma abone olmayı unutmayın:)))

Afiyet Olsun


11 Mayıs 2020 Pazartesi

Botanik Fungi Pizza




Ekşi maya ile focaccia yapmaya karar vermiştim tam, ancak evde bir sürü ekmek yaptığım için son anda vazgeçip pizza yapmaya karar verdim..İnanılmaz güzel resim gibi focaccialar var pinterest ve instagramda. Biraz onlardan ilham aldım, ama pizza da bol malzeme ve bol peynirle güzel oluyor, o yüzden  çok da ekmekler de yaptıkları gibi belirgin desenler beklememek lazım pizza da:))) 


Malzemeler:
155 gr 00 un
155 gr un
5o gr ekşi maya
8 gr tuz
150 ml ılık su (aldığı kadar)
1 kaşık zeytinyağı

Harcı için:
1 adet mantar
4-5 adet mini istiridye mantarı
2-3 adet zeytin
💙2-3 şerit  mor havuç
💜1 adet kırmızı soğan
💚1 yeşil soğan
💚1 adet yeşil biber
💚3-4 adet brokoli
🧡6-7 şerit bal kabağı
💛1/4 kase mısır
💔1 adet kapya biber
2 kaşık domates püresi
300 gr rende tazekaşar



Unu su ile karıştırın. Mayayı ılık suda eritin. Stand mikserde una su ve mayayı ekleyin. En son tuzu ekleyip 1 dakika yoğurduğunuz hamurun üzerini bir bezle örterek yarım saat dinlendirin. Yarım saat sonunda hamuru tekrar 5-6 dakika düşük hızda yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya bölüp top haline getirin ve iki adet tabağa yerleştirip üzerini streç filmle kapatıp buzdolabına aktarın. 12 saat ideal ama hamuru minimum 4-5 saat bekletin.



Bu arada sebzeleri hazırlayalım. Brokolileri minik çiçeklere bölüp 1 kaşık tuz eklediğiniz kaynar suda 1 dakika haşlayın. Soğuk buzlu suda şoklayın. Süzüp kenara ayırın. Aynı suda 1 cmlik  küplere doğradığınız balkabaklarını da 2-3 dakika haşlayın. Süzüp kenara alın. İnceceik doğradığınız mor lahanaları yine aynı suda 1 dakika bekletip süzün, kırmızı kapya biberini küp şeklinde kesin.




Fırını 240Cde (yada maximum) ısıtın. Hazır olan hamuru un serptiğiniz yüzeye çevirmeden aktarın. Elinizle döndürerek ve açarak hamuru yaklaşık 30-35 cm genişliğinde açın. Fırına kaydıracağınız bir zemine hamuru aktarıp, üzerne domates püresini ince bir kat sürün. Bolca peynir ekleyip sırasıyla kırmızı soğan, mor lahana, brokoli,balkabağı,mısır ve kapya biberleri yerleştirin. üzerine biraz zeytinyağı gezdirip fırın taşınızın üzerine pizzayı kaydırın Üzeri kızarınca fırından alıp afiyetle yiyin.

10 Mayıs 2020 Pazar

Ekşi Mayalı Kıymalı Pide



Malzemeler:
400 gr un
70 gr ekşi maya
6 gr tuz
250 ml ılık su (25*26C)
300 gr kıyma
3 adet sivribiber
2 domates
1 adet soğan
karabiber
tuz
tereyağ(üzeri için)


Domatesleri rendeleyin. Soğanları ve yeşil biberleri incecik doğrayın. Tüm malzemeleri karıştırıp buzdolabına aktarın. Ekşi maya su, tuz  ve unu karıştırıp üzerini kapatıp 20 dakika dinlendirin. Hafif un serptiğiniz tezgaha alıp hamuru yaklaşık 10-15 dakika yoğurun. Üzerini kapatıp iki katına çıkana kadar mayalandırın. (yaklaşık 3-4 saat oda sıcaklığına göre)





Kabaran hamurun yavaşça havasını alıp 2 eşit parçaya ayırın. Yoğurarak üzeri gergin  top  şeklini verip üzerini kapatıp bir yarım saat daha dinlendirin. Fırını 200 C de ısıtın. Fırın tepsinize yağlı kağıt serin.




Unladığınız tezgahın üzerinde hamuru elinizle açıp pide şeklini verin. Harcı içine eşit miktarda koyup yayın. Kenarlarını kapatıp uç kısımları bastırarak kapatın. Pideleri bir kürek yardımıyla tepsiye aktarın. Fırında yaklaşık 20-25 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Pişen pidenin kenarlarına tereyağ sürüp, 10 dakika sonra dilimleyip servis edin.